fallback

Без стари коли в центъра на София от днес

Нарушителите ще бъдат глобявани, но има редица неясности около прилагането на наказанията

От 1 декември влиза в сила забраната за влизане в центъра на София за бензинови автомобили, регистрирани преди началото на 1996 година, както и за дизелови коли с регистрация преди началото на 2002 година. Зоната се въвежда в т.нар. „малък градски ринг“, който обхваща булевардите „Васил Левски”, „Патриарх Евтимий” и улиците „Ген. Скобелев”, „Опълченска” и булевард „Сливница”.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Въпреки че забраната вече е факт, има доста неясноти проблеми около налагането на наказания на нарушителите, призна кметът на столицата Васил Терзиев. Той посочи, че има достатъчно камери има, но автоматичният софтуер не работи, тоест няма как да бъдат анализирани данните и всичко трябва да се прави „на ръка“.

„Процесът на санкциониране може да отнеме много време. Не оспорвам причините, поради които забраната е въведена, но начинът да бъде направена фактически ни кара да мислим, че подходът е несправедлив“, заяви Терзиев.

Кметът допълни обсъждат варианти как да бъде намерено най-справедливото решение за гражданите, тъй като сред тях има такива, които не са успели да се запознаят с промените и с възможностите пред тях. Съответно, няма как хората да бъдат държани отговорни, затова че Столичната община не си е свършила работата.

За да не се получава объркване при шофьорите, са поставени знаци за начало и край на ниско емисионната зона. Глобите за физически лица ще са от 50 до 500 лв. Властите ще правят замервания на чистотата на въздуха в зоната преди и след въвеждането на ограниченията, за да е ясно каква е ефективността им.

Още по-темата - вижте на bgonair.bg

fallback
  • #7
    PLAID ( преди 5 месеца )
    "Днес е един добър ден за българската демокрация". Плюете като сахарски камили. Пяна по устата.. не е красиво. И мирише.
  • #6
    До екоталибаните! ( преди 5 месеца )
    В центъра скоро ще е достъпно само за европендели и многополови с тротинетки !
  • #5
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Карайте си спокойно. Никой нищо не може да ви каже. Това ограничение е дискриминационно и незаконно. Всяка една глоба ще падне в съда.
  • #4
    GD ( преди 5 месеца )
    По чист ли ще ти стане въздуха ако минеш на газ, а комшията продължава да гори парцали и *** и обгазява целия квартал.Тук идеята е да се отблъснат бедняците от центъра- всичко да се излъска- нови коли, лъскави магазини, депутати и т.н. прах в очите.
  • #3
    Лудория ( преди 5 месеца )
    Не разбирам какво значи регистрация преди 1996 г.?! Ако съм сменил двигателя и съм сложил електрически или съм сложил по-нов двигател, какво правим? Или ако имам автомобил Форд Т и не мога да мина при ретро рали през центъра? Или мога да мина, ама не мога да спирам? Доста неясно отново представяне, дори от автомобилните журналисти, или поне за мен не е ясно.
  • #2
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Навън мирише яко на изгорено отработено масло, толкова аз София, елитните квартали в които всичко е на газ и екологията!
  • #1
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Цялата мара втасала в гетото, тръгнали такива забрани да слагат. Обаче за горенето на каквото попадне - забрани, глоби няма.
fallback
Последни