IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новото Renault 5 вече може да се поръча

Французите показа първи снимки на електромобила за 25 000 евро

Представянето на Renault 5 E-Tech Electric е все по-близо. Електрическият „римейк" на легендарното Renault 5 ще се състои на 26 февруари като част от автомобилното изложение в Женева, а френската компания показа първи официални изображения на модела и разкри част от техническите му характеристики.


Renault 5


Любопитното е, че Renault вече приема поръчки за електромобила на официалния уеб-сайт на модела R5, където желаещите могат да си закупят R5 R Pass за 150 евро. Това е нещо като „пропуск“, който им позволява да получат достъп до първата фаза на поръчките. Всъщност притежателите на R5 R Pass могат да поръчат автомобила още на 30 ноември, т.е. 10 дни преди отварянето на поръчките в дилърската мрежа.

Началната цена на електрическото R5 ще бъде около 25 000 евро. Тези, които направят поръчката си сега, ще могат да получат Renault 5 през есента на 2024 г. Освен това те получават безплатен макетен модел на автомобила и възможност за ранен достъп до съдържание и събития, свързани с Renault 5.


Renault 5


На разкритите изображения Renault показва фаровете на електромобила, чиято форма препраща към тази на предшественика, докато на предния капак, вместо въздухозаборника на историческия модел, има светещ индикатор за зареждане и графика с числото „5“.

Куполообразните арки на колелата придават спортно усещане, докато вертикалните задни светлини включват светлинна функция, която се простира отстрани на каросерията. Това решение помага за подобряване на аеродинамиката на автомобила чрез намаляване на въздушната турбуленция.


Renault 5 E-Tech Electric


Електрическият Renault 5 E-Tech ще има традиционни дръжки на вратите (задните ще бъдат разположени на колоните на прозорците), къси надвеси и козирка над задното стъкло. От размерите е известна дължината - 3,92 метра.

Електромобилът ще бъде оборудван с батерия с капацитет 52 кВт/ч, а на по-късен етап ще излезе и версия с 40 кВт/ч. В основата на електрическото R5 е новата платформа AmpR Small. Хечбекът получава и персонален аватар, който ще помага на водача да взаимодейства с информационно-развлекателната система на автомобила. Renault 5 ще има и V2G технология, която позволява на автомобила да захранва електрическата мрежа.


Още снимки на новото Renault 5 - вижте в галерията:

​​​​​​​

0 от 500