IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla Model 3 вече има капак със защита за пешеходци

Американският производител подготвя версия Performance за най-достъпния си електромобил

Tesla продължава да подобрява своите електрически превозни средства по отношение на безопасността. Този път Model 3 получи още една иновация, която обаче не е насочена към пътниците в колата, а към пешеходците.


Tesla Model 3


Това е „активен капак“ (Active Hood), който се повдига в случай на инцидент, като по този начин намалява риска от наранявания на главата на пешеходците. Компанията посочва, че ако електрически автомобил засече сблъсък с човек, предният му капак се издига с 80 мм. Но това е само при движение със скорост до 60 км/ч.

По-рано тази функция беше налична в Model S и Model X, а сега с нея е оборудван и популярният седан я получи, но само във версията Highland. След нейното активиране обаче капакът няма да може да се затвори и шофьорът на електромобила ще трябва да се свърже със сервиз на марката, където ще извършат процедурата.


Tesla Model 3


Новият Active Hood не е единствената невидима функция за безопасност, добавена към актуализирания електрически седан. В допълнение към автоматично повдигащия се капак, Model 3 има метални куки в долната част на вратите, които помагат да се задържат в правилната позиция по време на сблъсък.

В същото време Tesla потвърди, че съвсем скоро неотдавна обновеният Model 3 ще получи и мощна версия Performance. Според представител на марката „напомпаният" електрически седан „ще се появи през първата половина на 2024 година и ще бъде нещо наистина специално“.


Tesla Model 3


Новата топ-версия на най-достъпната Tesla ще ускорява от 0 до 97 км/ч (60 мили) за 3,1 секунди, а пробегът с едно зареждане ще бъде около 510 км. Версията Performance ще се отличава и на външен вид, като ще получи също по-големи спирачки, гуми с по-добра производителност и персонализиран софтуер, който използва цялата мощност на автомобила ефективно.


0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    abc ( преди 9 месеца )
    Я, някакви са ми нацъкали палец надолу. Що бе?... А това какво е?https://youtu.be/CiiBlirAG8w
  • #4
    1 rate up comment 1 rate down comment
    PLAID ( преди 9 месеца )
    TESLA Model 3 vs BMW M3 Track Battle | Top Gear - при тестовете на писта, старият Performance се оказа по-добър от M3. Векторна тяга и 0-100% ръчна настройка на мощност към всеки мост в Track mode. Нещо, което бавараеца няма, няма и да има.
  • #3
    1 rate up comment 2 rate down comment
    abc ( преди 9 месеца )
    Отново маркетингови трикчета, все едно е голяма иновация на Тесла.Обаче Волво това го имат от преди 11 години и е с допълнителен еърбег, не е само да се повдига капака.Отваряте youtube и търсите "Volvo pedestrian airbag" и ще видите.
  • #2
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Голямото забавяне на обновения Performance и изтеклите до момента слухове подказват, че този път вероятно доста са поработили върху характеристиките на окачването, а вероятно и други неща. Няма да се учудя, ако журналистите го обявят за достоен съперник на M3. Със сигурност ще има и пистов пакет с по-добри спирачки, но вероятно и базовата цена ще е по-висока.
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    VAYK ( преди 9 месеца )
    Хихихихихи протривам доволно ръце:))))