IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Тънки високоговорители обещават революция при автомобилното аудио

Британска фирма се готви да разтърси света на аудиосистемите със своите нови панели

Когато става дума за Hi-Fi от висок клас, Великобритания владее звуковите вълни. Независимо дали се създават чудесни нискочестотни високоговорители или страхотни „пищялки“, аудио индустрията на Обединеното кралство е ненадмината, с богато наследство от добре известни марки.
 
 
Warwick Acoustic
 
 
Подобно на автомобилната индустрия, много от тези известни имена сега са чуждестранна собственост, но опитът остава в страната, както и стремежът да се насочи звука към нови посоки.

Сегашните нискочестотни и високочестотни високоговорители обаче могат да останат в историята, благодарение на новите технологии от бизнес, който е създаден в университета „Уоруик“. Компанията Warwick Acoustics е твърдо фокусирана върху автомобилното аудио, използвайки електроакустична система, която, както твърди, осигурява устойчивост, размер, тегло и енергийни предимства, заедно с голяма стъпка напред в качеството на звука.

Фирмата вече предлага на пазара слушалки, които използват същата технология.

„Направихме прототип на система за слушалки, само за да докажем на себе си и на нашите акционери, че технологията действително може да бъде поставена в продукт“, споделя главният изпълнителен директор д-р Майк Грант.
 
 
 Warwick Acoustic
 
 
Иновацията се свежда до замяна на сложния и сравнително голям традиционен високоговорител, който има множество части, произвеждащи звукови вълни, с много по-тесен електроакустичен панел (EAP). EAP включва тънка като пластина мембрана, центрирана между два подобни тънки електропроводими статора. Чрез преминаване на електрически заряд през панела, мембраната се движи, за да произведе звукови вълни. Движещата се мембрана е толкова лека и тънка, тя може да се движи със скорост, която традиционните високоговорители не могат да поддържат, за да произведе това, което според Грант „осигурява предимства по отношение на маса, енергийна ефективност и точност“.

Според него Warwick Acoustics е в състояние да намали размер а на високоговорител до около 1,5 пъти спрямо конусовидния високоговорител и да получи същото количество изходна мощност.

„Ефективността на трансдукцията вече е до 33 процента в сравнение с 3 процента за нормален високоговорител с подвижна намотка“, добавя Грант. 
Иновативните панели могат да бъдат по-лесно монтирани по-високо в гнездата на вратите, в арматурното табло, в колони, покриви, където скоростта на реакция на EAP ще помогне на производителите на автомобили да произвеждат по-естествени синтезирани звуци. Панелите могат дори да бъдат осветени отзад за допълнителна атмосфера.
 
 
Warwick Acoustic
 
 
Грант казва, че настройката е особено подходяща за електромобили, не само поради липсата на шум при задвижването, но и поради ефективността на системата. „Ако купувате днес, ще купите първокласна аудио система, която може да разполага с 20 до 30 високоговорителя и ще бъде от 1500 вата до 2 киловата“, изтъква той. „Можем да ви дадем същото изживяване, ако не и по-добро, за между 150 и 200 вата. Това е LED електрическата крушка на аудио индустрията. По принцип е по-ярък, по-добър е, по-гъвкав е и е много по-ефективен”, добавя Грант.

Трябва да се отбележи, че EAP работи без редкоземните елементи които се срещат в традиционните високоговорители, докато самите панели са направени от 100 процента рециклирани или рециклируеми материали.Според Грант първата подобна инсталация в сериен автомобил може да се очаква през 2025 г., системата Warwick Acoustics ще бъде позиционирана като най-висококачествената от аудио опциите, налични сред партньорските производители.

Добрата новина е, че с течение на времето има желание и потенциал за пренасяне на технологията на масовия автомобилен пазар и потенциално и в домовете на потребителите.
 
 

0 от 500