fallback

Китайска кола стигна до финала на „Автомобил на годината в Европа“

BYD Seal е един от седемте модела, които ще спорят за престижното отличие

Организационният комитет на конкурса „Европейска кола на годината" обяви списък от седем кандидати за титлата през 2024 г. Сред тях има един китайски модел - BYD Seal, както и един с произход от азиатската държава - Volvo EX30. Победителят ще бъде обявен на 26 февруари.

Електрическият седан BYD Seal беше включен в списъка на финалистите заради продажбите си в Европа. На Стария континент той се предлага с два варианта на мощност - 313 и 530 к.с., като може да измине без презареждане 520-570 км по цикъла WLTP в зависимост от модификацията.

Volvo се счита за европейска марка, но в момента е част от концерна Geely, чиито специалисти участваха активно в разработването на кросоувъра EX30. Останалите финалисти са BMW 5-Series, Kia EV9, Renault Scenic, Peugeot 3008 и Toyota C-HR, като това означава, че повечето претенденти имат или изцяло електрически, или електрифицирани варианти.

Журито на конкурса се състои от 59 журналисти, представящи 22 държави. Настоящият победител ще бъде обявен на автомобилното изложение в Женева догодина. В предишния кръг на конкурса участваха 28 автомобила, седем от които представяха китайската автомобилна индустрия.

fallback
  • #4
    Факт ( преди 5 месеца )
    Не е китайска а е на дъртака Бъфет
  • #3
    анонимен ( преди 5 месеца )
    много прилича на хюндай айоник 6..
  • #2
    анонимен ( преди 5 месеца )
    "..един китайски модел - BYD Seal, както и един с произход от азиатската държава - Volvo EX30..." А сега де? Значи стават 2 китайски модела?
  • #1
    carpe_diem ( преди 5 месеца )
    Добре де, доставките на някои от тези модели още не са почнали, как ще решат дали става или не? Не трябва ли да има определено число продадени бройки или само на кой журналист кое повече по еди коя си кола му е харесало, е най-важно?
fallback
Последни