IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-редкият и най-скъп Fiat се продава за милиони

От тази версия на V8 Ghia Supersonic са произведени едва 14 бройки

Много рядък Fiat 8V от 1953 година се предлага на търга RM Sotheby's в Ню Йорк. Организаторите планират да получат до 2.6 милиона долара за необичайното спортно купе, като подробности за колата бяха публикувани на уебсайта на аукционната къща.


Fiat V8 Ghia Supersonic


Fiat 8V е нетипичен модел на италианската марка, която е по-известна с достъпни градски автомобили. Едно време обаче луксозното туристическо купе е флагманът на Fiat и се сглобява ръчно изключително и само по поръчка.

От 1952 до 1954 г. са произведени само 114 бройки от 8V във всички модификации. Този специфичен автомобил обаче е още по-рядък - той е един от 14-те купета Fiat V8 Ghia Supersonic. През последните години такива коли се продават за над два милиона долара.


Fiat V8 Ghia Supersonic


Студиото Ghia създава футуристично, но и максимално изчистена каросерия за Fiat V8 с дълъг капак, висока линия на прозорците и светлини, напомнящи дюзи на реактивен двигател. С 2,0-литров V8 двигател с мощност 135 конски сили спортният автомобил може да развие скорост от около 200 км/ч.

Именно тази кола бе намерена изоставена в гаража на дилър на Fiat в Милано, като е преседяла там около 30 години. През 2001 година я взима колекционер от Белгия, който я реставрира в продължение на почти три години. Автомобилът обаче е възстановен в първоначалното си състояние.


Fiat V8 Ghia Supersonic

Fiat V8 Ghia Supersonic


0 от 500