IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ще плати ли някой 1 млрд долара за кола?

Най-скъпият автомобил в момента е доста далеч от тази сума (ВИДЕО)

Не е тайна, че класическите колекционерски автомобили струват много пари. Някои от тях се продават за десетки милиони долари. А като се вижда колко пари се плащат за футболисти, например, логично може да се запитаме= „Ще плати ли някой 1 млрд долара за кола и кога ще стане това?“


Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé


В момента най-скъпият автомобил, продаден някога, е Mercedes-Benz 300 SLR „Uhlenhaut Coupe“ (на снимката) от 1955 г. Това е една от двете специално създадени състезателни коли на Mercedes, с която марката възнамеряваше да се състезава в Carrera Panamericana от 1955 г., но състезанието беше отменено.

Един от двата 300 SLR Uhlenhaut Coupe беше продаден на търг за удивителните 142 млн долара. Така пой подобри рекорда на Ferrari 250 GTO от 1962 г., продадено на търг на RM Sotheby’s в Монтерей (Калифорния) през 2018 г. За него бяха платени 48 405 000 долара, което означава, че колата Mercedes е подобрила рекорда с близо 100 млн.



Постъпленията от продажбата на автомобила отиват във фонда на Mercedes-Benz. Това е програма за стипендии, разработена от германския производител за насърчаване на млади хора да работят, за да направят света по-устойчив. Със сигурност може да се твърди, че 300 SLR Uhlenhaut Coupe ще си остане рекордьор още доста време, въпреки, че предстои продажба на още едно легендарно Ferrari.

Въпросното 330 LM / 330 GTO (на долната снимка) е произведено в тираж от само 3 бройки, като една от тях ще бъде изложено на търг от Sotheby's. Колите са изградени на модернизирано шаси от 250 GTO и разполагат с 4,0-литров V12 двигател от 400 Superamerica, който развива 400 к.с. Експерти предричат, че въпросният екземпляр ще бъде продаден за поне 60 млн долара, което го превръща в най-скъпото Ferrari в историята.


Ferrari 330 LM / 330 GTO


Факт е обаче, че към този момент все още няма кола на стойност 1 млрд долара. Съществува обаче колекция от коли, чиято обща стойност е толкова. Тя принадлежи на султана на Бруней и в нея има няколко невероятни Ferrari-та, които дори не са излизали на пътя, а също така уникални коли на Mercedes, Rolls-Riyce, Bentley и други производители.

Така че само времето ще покаже дали световната инфлация и нарастващата рядкост на тези автомобили някога ще накарат някой да плати 1 млрд долара за автомобил. Кога обаче ще стане това, е трудно да се прогнозира.


0 от 500