IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Една от 17-те произведени Tatra 613 Electronic се продава

Редкият чешки автомобил се задвижва от 3,5-литров бензинов V8 с въздушно охлаждане.

В повечето държави извън Чехия дейността на компанията Tatra е известна предимно с производството на камиони и други типове професионална техника, включително трамваи. През голяма част от миналия век компанията също така проектира и произвежда най-луксозните пътнически превозни средства в страната. Марката се прочува като един от пионерите в разработването на аеродинамични автомобилни каросерии и може да се похвали със забележителни технически достижения.


Tatra 613 Electronic


Tatra 613 е рядък модел от късния период на автомобилното производство на марката и представлява седан с четири врати и V8 двигател, който е бил продаван предимно на държавни служители и едри интустриалци. Един много рядък екземпляр от 613 в момента се продава в Чехия. Колата, която виждате изобразена в галерията по-долу, е 613 Electronic, от която са произведени само 17 бройки.

Тази конкретна кола е направена през 1993 г. и разполага със споменатия 3,5-литров V8 двигател, монтиран на зад задния мост. Традиционно за автомобилите на марката, двигателят е с въздушно охлаждане, а конкретната версия разполага и с електронно впръскване на гориво. Максимална мощност от около 200 конски сили.


Tatra 613 Electronic


Въпреки че е базиран на модел, чиито корени стигат до средата на 70-те години, когато той е създаден от Vignale, Tatra 613 Electronic се отличава със силно модернизиран интериор в сравнение с предшествениците си. Моделът е амбициран да конкурира най-добрите немски луксозни седани по онова време и е оборудван от със система за гласово известяване, която съобщава за грешки в автомобила и други важни съобщения - технология, която беше използвана при Renault 25, например.

Наред с това, усъвършенстваният инструментален панел е снабден с два малки дисплея, придружаващи традиционните аналогови часовници.


Tatra 613 Electronic


Тази конкретна кола в момента се намира в Прага и е с пробег от 231 000 километра. В обявата се упоменава максимална скорост от 230 километра в час Продавачът иска около малко над 102 000 евро за редкия чешки седан.

Моделът 613 е наследен от Tatra 700 през 1996 г., който на практика представлява поредна модернизация на оригиналния първообраз от 70-те. Той получава по-голям 4,3-литров вариант на V8 двигателя, което му осигурява повече мощност и по-висока максимална скорост. От него са продадени 75 бройки преди спирането на производството през юли 1999 г. Tatra 700 беше един от последните оцелели серийни автомобили с двигател с въздушно охлаждане.


Още снимки на този забележителен екземпляр от Tatra 613 Electronic - вижте н галериятга: 


 

0 от 500
  • #3
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Едва ли ( преди 7 месеца )
    Предшният модел на Татра беше страшно красив с капкообразна форма с вертикално крило по-средата на задното стъкло. Имаше 1-на такава кола в гаража на Георги Димитров при бронирания. Пакард около 1992г
  • #2
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Едва ли ( преди 7 месеца )
    Разлика в приликата според теб е кутия на 4 колела! Иначе е с двигател отзад във купето и с въздушно охлаждане! 1983г в България 5 броя, 1-та я кара професор по музика, луксозно обзавеждане с килимчета и други глупости и все нещо тропа и се "разглобява" само
  • #1
    1 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Прилича на Алеко или полонез