IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Cadillac влиза във Формула 1!

Компанията ще доставя хибридни задвижвания за новосформирания тим Andretti-Cadillac

Американскиата компания Cadillac потвърди във вторник, че се е регистрирала във ФИА като официален производител на двигатели за Формула 1, с планове да доставя хибридни задвижвания на новосформирания отбор Andretti Cadillac F1 от сезон 2028.


Cadillac Andretti


„Развълнувани сме, че нашият нов Andretti Cadillac F1 ще бъде задвижван от двигател на General Motors“, каза президентът на GM Марк Ройс в изявление. „С нашия задълбочен инженерен и състезателен опит ние сме уверени, че ще разработим успешен задвижващ агрегат за серията и ще позиционираме Andretti Cadillac като истински работен екип. Ще работим с най-добрите, на най-високи нива, със страст и почтеност, която ще помогне за издигането на спорта за феновете на състезанията по целия свят."

Съобщението идва само един месец след одобрението на ФИА на молбата за изразяване на интерес на Андрети за участие в шампионата на Формула 1. General Motors казва, че вече разработва и тества прототипна технология, която ще се използва в двигателите на Формула 1 с марката Cadillac. Компанията не е непозната за състезанията, след като разработи 5,5-литров V8, който задвижи състезателната кола IMSA GTP на Cadillac до победа в шампионата, както и до подиум в 24-те часа на Льо Ман.


Cadillac Andretti


Тъй като се очаква Андрети да започне да се състезава през 2026 г., остава един въпрос: Откъде отборът ще вземе двигателите си, преди единицата на Cadillac да бъде готова? Преди това Андрети имаше временно споразумение с Renault, но това споразумение изтече през октомври.

Според Motorsport.com, отборът ще се класира за доставка на двигатели за 2026 г. въз основа на настоящите спортни разпоредби на F1 и тази доставка ще дойде от настоящ производител на двигатели, който доставя най-малко отбори клиенти.

0 от 500