IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Екология по американски: И гигантът Cadillac Escalade става електромобил

Бъдещият Escalade IQ ще разполага с до 1000 коня мощност и ще тежи доста над три тона

Компанията General Motors обяви, че ще пусне изцяло електрически вариант на флагмана Cadillac, който ще се казва Escalade IQ и ще се предлага в стандартна версия IQ и удължена IQL.

 

Cadillac Escalade IQ

 

Новият Cadillac Escalade IQ ще бъде третият електрически модел на марката след кросуовъра Lyriq и седана Celestiq. Въпреки, че не са разкрити официални подробности се знае, че подобно на своите братя и сестри новият SUV ще използва електрическата архитектура Ultium на GM.

Escalade IQ ще бъде първата EV версия на най-големия бензинов SUV на марката, а производството му ще започне през 2024 г. Компанията пусна засега само изображение на надписа, но не и технически параметри.

 

2023-cadillac-escalade

 

Има и шпионски снимки на Escalade IQ, от които специалистите правят изводи, че дизайнът на електрическия SUV е по-изчистен от този на бензиновия модел. Очаква се електрическият SUV да е сравним с GMC Hummer, което означава, че моделът може да се предлага във версии от 625, 830 и 1000 к.с. и със запас от мощност за 500 км. Още няма конкретни показатели за автомобила, разбира се, но отсега можем да предвидим, че това ще е най-тежкият сериен Cadillac в историята. Сега бензиновият Escalade дълга база тежи почти 2700 кг без шофьора. Само батерията на електрическата версия ще добави към това минимум 600 кг.

Вицепрезидентът на Cadillac - Рори Харви разкри, че Escalade ще бъде част от ново семейство електрически превозни средства. Освен него през 2023 г. ще бъдат представени още два електрически модела, а от 2030 г. марката ще се откаже от бензиновите и дизеловите двигатели.

 

 

0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 1 ( преди 10 месеца )
    Прав си, но трябва по този начин да добавим и електромоторите
  • #1
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    (Сега бензиновият Escalade дълга база тежи почти 2700 кг без шофьора. Само батерията на електрическата версия ще добави към това минимум 600 кг.) А премахването на 6.2 литровия ДВГ и 10 степенния автоматик никакво тегло ли няма да свали преди да се добавят тези 600кг?