IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault се готви да представи електрическо супермини за Европа

Заместникът на Twingo ще струва под 20 000 евро и ще бъде вдъхновен от японските kei-car

Френският производител Renault е готов да разкрие малко, достъпно електрическо супермини, което ще се настани под Renault 5 в гамата на марката и ще служи като духовен наследник на Twingo. Според Automotive News Europe, който цитира три източника, запознати с плановете на марката, моделът трябва да бъде пуснат в продажба през 2026 г.


Renault


Любопитното е, че електромобилът ще бъде представен тази сряда в деня на капиталовите пазари на фирмата. Целта е инвеститорите да бъдат успокоени, тъй като Renault се стреми да листне новото си подразделение за електрически автомобили - Ampere, на фондовия пазар. Ampere има за цел да пусне на пазара шест електрически превозни средства до 2030 г. и да произведе един милион коли до 2032 г.

Моделът ще се произвежда във фабриката на Renault в Ново Место (Словения), като идеята е по този начин допълнително да се намалят разходите и така да се постигне по-ниска цена. Новият електромобил ще запълни празнината, оставена от Twingo, което все още се предлага на някои пазари, но възрастта му наближава 10 години. В същото време Zoe, който постепенно се спира от производство след десет години на конвейера, ще бъде по-директно заменен от Renault 5.

Плановете за нов базов модел на Renault бяха оповестени по-рано тази година, когато изпълнителният директор на компанията Лука де Мео разкри амбицията си да „демократизира“ разходите за притежаване на електромобил в Европа. И ако бъдещото Renault 5 ще струва около 22 000 евро, то новото електрическо супермини ще е по-евтино.

Де Мео посочи новия модел като „едно от нещата, които ще позволят демократизацията на електромобилите, което потенциално ще увеличи обема на производство“. Самата кола е вдъхновена от японските kei-car, предлагани само на вътрешния пазар. Тези автомобили са със строго регулирани размери и мощност, като всяка година на пазара в Япония от тях се продават над 1,2 млн бройки.


0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Бай Пешо ( преди 5 месеца )
    Напразни усилия на евро мобилните. След три години, китайците ще са превзели пазара. Не можем да се конглокираме, нито с цена, нито с качество и опции. Стопирани мита, няма да свършат работа. Просто ще изостанем тотално и ще останем без пазари за европейските автомобили. Европа потъва!
  • #2
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Докторът ( преди 5 месеца )
    Това не е пълноценен автомобил. Това нещо и 1000 лева не струва, освен да го купиш като играчки за децата да карат по двора.
  • #1
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Е да, ама Twingo (беш)е под 1т, а новата детска играчка, ще е поне 1.2т. И следваща точка, 22к за Twingo?! Ами не, мерси, подобре +2-3к и е-Ситроен-а, да не говорим че за 25к има къде къде по изгодни ДВГ, вярно 2-ра ръка, но все пак пълноценна кола, а не лагерни колички.