IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault показа пикап на платформата на новия Duster

Френската марка започва офанзива извън Европа с помощта на Volvo и Geely

Френският производител Renault показа два нови модела, които са изградени нова модулна платформа и демонстрират дизайна на бъдещите модели на марката. Това са кросоувърът Kardian и пикапът Niagara, като те ще играят основна роля в започващата офанзива на Renault на пазарите извън Европа. Някои от тях - като Kardian, ще бъдат изградени на собствена архитектура, докато други ще използват платформа на Volvo и Geely.


Renault Niagara


Плановете на Renault предвиждат пускането на 8 модела извън Европа до 2027 г., като 5 от тях ще се разположат в C- и D-сегмента. Инициативата се нарича International Game Plan 2027 и е част от по-голямата стратегия на Renaulution, насочена към укрепване на позицията на марката и увеличаване на рентабилността. Размерът на инвестицията в проекта ще бъде три милиарда евро.

Основните двигатели на продуктовата експанзия са двете новите платформи за Renault. Едната е гъвкава модулна архитектура, собствена разработка, а втората - CMA (Compact Modular Architecture), която французите придобиха чрез партньорство с Geely.


Renault Kardian


CMA ще произвежда автомобили от D- и E-сегмента с предно задвижване или задвижване на всички колела, като те ще бъдат предимно с хибридно задвижване. Дизайнът и инженерингът ще паднат върху плещите на техническия център в Сеул, монтажът ще бъде организиран в най-големия обект на Renault Group в Азия - завода в Пусан (Южна Корея). Географията на пускане на модели на втората платформа ще бъде значително по-широка - Латинска Америка, Турция, Мароко и дори Индия.

Архитектурата ще увеличи унификацията и ще разнообрази моделната гама на Renault. Французите твърдят, че на тази основа е възможно да се създадат всякакви автомобили с дължина от 4 до 5 метра, с четири опции за междуосие и три дължини на задния блок.


Renault Niagara


Тези модели ще имат задвижване на предните колела или задвижване на всички колела, плюс е обещана широка гама от двигатели. Тя ще включва конвенционални бензинови двигатели с вътрешно горене, агрегати на биоетанол и газ, както и „меки“ и пълни хибриди.

Първите автомобили на новата платформа вече са представени - това е кросоувърът Kardian с двигател 1.0 с турбокомпресор (125 к.с., 220 Нм) и EDC „робот“ и пикапът Niagara Concept с електрически задвижващи колела шофиране. И двата демонстрират новия „емоционален и технологичен характерен стил на Renault, но в същото време са директни противоположности един на друг.


Renault Kardian


Kardian е типичен градски кросоувър в B-SUV сегмента. Концепцията Niagara от своя страна е позиционирана като SUV, което е умишлено подчертано от къси надвеси, защитни плочи под броните, висок просвет и окачване с дълъг ход. Според информациите до момента, именно този автомобил дава представа как ще изглежда и новата Dacia Duster, чиято премиера ще се състои до края на годината.

Радиаторната решетка на концепцията има триизмерна шарка, сякаш издълбана от едно цяло парче. Големият надпис Renault е стилизиран като пикселна графика. Но оцветяването на каросерията символизира гъвкавостта - зеленото е приключение, жълтото е спортно, сивото е технологично, а черното е мощ.


Още снимка на двата нови модела на Renault - вижте в галерията:


0 от 500