IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW оцени новия автопилот на 7-Series на 6000 евро

Усъвършенстваната функция ще предлага трето ниво на автономност

BMW 7-Series ще получи усъвършенстван автопилот, като новата опция - Personal Pilot L3 (автопилот от трето ниво на автономност), ще позволи на автомобила да се движи самостоятелно без намеса на водача със скорост до 60 км/ч, включително в тъмната част от деня.


автопилот


Баварският производител ще започне да приема поръчки за Personal Pilot L3 през декември, но самата функция ще бъде активирана през март. Тя ще бъде достъпна за всички версии на 7-Series, i7 eDrive50 и i7 M70 xDrive. Автопилотът ще се предлага изключително в Германия, като цената на опцията ще бъде 6000 евро (с ДДС),.

„Умната“ система от трето ниво на автономност (според класификацията на SAE) ще поеме управлението на автомобила при скорости до 60 км/ч на магистрала, докато водачът не трябва постоянно да наблюдава процеса . Иновацията на автопилота на BMW се състои в това, че работи не само на дневна светлина, но и на тъмно.

Основната разлика между автопилота Highway Assistant от второ ниво, наличен например за BMW 5-Series, и Personal Pilot L3 е, че в първия случай отговорността за безопасното шофиране е на водача - той трябва постоянно да следи ситуацията на пътя. Автопилотът от трето ниво позволява да се разсейване от други задачи и поема пълен контрол.

При BMW 7-Series опцията ще се активира с бутон на волана, а системата ще предупреждава човека зад волана за необходимостта от включване в процеса на управление чрез звуков сигнал. Ако водачът не реагира, колата ще спре.

Комплексът Personal Pilot L3 включва радари, ултразвукови сензори и камери, както и лидар за наблюдение на ситуацията около автомобила на 360 градуса. След 7-Series усъвършенстваният автопилот може да бъде предложен и за електрическия SUV - iX .

0 от 500