IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hirohata Merc - най-смайващата поръчкова кола в Америка

Този автомобил печели награди на всички изложения, в които участва

Откакто първите масово произведени луксозни автомобили се появяват по улиците, някои изключително богати личности започват да искат техните превозни средства да се отличават от всичко останало. Десетилетия по-късно, след края на Втората световна война, мечтата за персонализиране на превозни средства започва да превзема сърцата и умовете на обикновените хора, които вече могат да си позволят да модифицират обикновените си возила. Никъде тази тенденция не е толкова популярна, колкото през 50-те години на миналия век в САЩ, където множество малки студиа или просто страстни собственици с гаражи, с правилния набор от инструменти и много креативност, изграждаха истински произведения на изкуството (понякога).


Hirohata Merc


Ранните опити представляват силно модифицирани, ориентирани към производителността машини, с няколко визуални подобрения, взети от други, по-престижни автомобили.

През това десетилетие едно базирано в Лос Анджелис студио, наречено Barris Kustoms, успява да си създаде име с производството на някои от най-изящните автомобили по поръчка в страната. Основан от братята Джордж и Сам Барис, гаражът е мястото, където отиват най-взискателните ентусиасти, за да превърнат мечтата си в реалност.

Един от тези ентусиасти е Масато „Боб“ Хирохата, млад бизнесмен, който иска да превърне своя Mercury в най-впечатляващия персонализиран автомобил. През 1952 г. той отива направо при братята Барис и ги уверява, че парите няма да са проблем, стига да могат да направят това, което иска.
Заедно с талантлив екип братята създават толкова изящно превозно средство, че превръщат производството на автомобили по поръчка във форма на изкуство и повлияват на поколения дизайнери през следващите десетилетия.


Hirohata Merc


Работата включва плашещ брой сложни модификации, като преработена линия на калника, която се простира от фаровете, чак до задните светлини, взети от Lincoln от 1952 г. Цялата каросерия е променена, нарязана, а обновените рамки на страничните прозорци са оформени с отличителна извивка. 
Изчистеният външен вид на колата е допълнително подсилен от персонализирана решетка и премахване на всички стандартни емблеми и дръжки на вратите, като последните са заменени с електрически соленоиди, задействани чрез хромирани бутони, дискретно вградени в рамките на прозорците.

Завършен с персонализиран интериор и уникална двуцветна зелена боя, автомобилът изглежда като оживял от някоя картина. С прякор Hirohata Merc, той обикаля почти всяка автомобилна сбирка и автомобилно изложение в страната, печелейки множество награди в процеса.

Около 1955 г. стандартният Ford V8 двигател на Merc е заменен с агрегат на Cadillac, а емблематичната му пастелно зелена боя дава път на нюанс на злато за появата му във филм, наречен Running Wild. Малко след това Хирохата решава да продаде емблематичното превозно средство.


Hirohata Merc


През 1959 г. млад ентусиаст на име Джим Макниел забелязва колата и убеждава собственика ѝ да я продаде само за 500 долара. За щастие Джим осъзнава стойността на превозно средство и реши да му връща предишната слава. Първоначално той успява да поправи само някои от най-неприятните проблеми, правейки я годна за шофиране, но с течение на времето, докато семейството му расте, той има все по-малко време да работи по колата, която отлежава в гаража му, търпеливо чакайки да се върне по пътищата.

Години по-късно, с помощта на историка Грег Шарп и редактора на списание Rod & Custom Пат Генал, той успява да осигури средствата, за да възстанови най-накрая Merc. По-голямата част от работата е извършена от самия Джим в гаража му, с помощта на приятели, но също и чрез членове на оригиналния екип на Barris, като Джуниър Конуей, който пребоядиса каросерията в оригиналните ѝ цветове.


Hirohata Merc


През 2016 г. Merc се връща по пътищата в перфектно състояние, като Джим и съпругата му го карат на автомобилни изложения по целия свят.
За съжаление Джим Макниел почива през 2018 г., като колата е продадена от семейството му на частен колекционер. Новият собственик я продава на търг на събитие на Mecum за не по-малко от 1,95 млн. долара.


0 от 500