IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Над 2 милиона Toyota RAV4 влизат в сервизи заради сгрешен акумулатор

Проблемът е при модела от 2013-2018 г. и засега засяга само Северна Америка

12-волтовите акумулатори в Toyota RAV4 (2013-2018 година) не са закрепени правилно и при определени обстоятелства могат да се преместят от мястото си, като причинят късо съединения. Това крие риск от пожар и принуди Toyota да инициира мащабно изтегляне на 1,85 милиона автомобила.


Toyota


Всички те са продадени в САЩ, като към тях вероятно ще се присъединят други 306 000 превозни средства в Канада и Мексико. Така сервизната акция ще засегне общо 2,16 милиона бройки от най-популярния SUV на планетата.

Toyota е установи, че проблемът е свързан с разлики в размера на акумулатора. Въпреки че някои от тях може да бъде определени като правилния размер за RAV4, те може да имат по-малка горна част, която създава място за движение.


Toyota


Ако се използва батерия с по-малък капак и скобата не е затегната правилно, тя може да се премести при остър завой. Според Toyota това може да доведе до контакт на положителния извод на акумулатора със скобата и да причини късо съединение, увеличавайки риска от пожар“.

Японският производител все още не е разкрил колко пожара или наранявания са възникнали в резултат на този проблем, съобщава The Wall Street Journal. Въпреки това, в предварителна оценка, извършена от Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) през 2021 г., агенцията съобщава, че е получила 11 оплаквания от собственици на RAV4 за проблема.


Toyota


NHTSA посочва, че някои от автомобилите са отказали да се движат, преди да се стигне до прегряване на системата. Това се е случило в половината от случаите. За да бъде решен проблема, в сервизите на Toyota ще бъдат сменени скобата, тавата на батерията и капака на положителния извод с нови и подобрени версии.


0 от 500