IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Стотици хиляди коли на Ford се оказаха с дефектни мотори

Проблемът засяга и модели на Lincoln, като двигателите не може да бъдат ремонтирани

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA) обяви мащабна проверка на автомобили Ford и Lincoln след установяване на проблеми с двигателя. Оказа се, че производствен дефект при детайли за 2,7 и 3,0 литровите бензинови турбо-двигатели EcoBoost е фатален и може да доведе до пълна повреда на мотора и необходимост от неговата замяна.


Ford Bronco


Разследването на проблема е започнало през лятото на 2022 г., когато собственици на Ford Bronco са започнали да се оплакват от проблеми с мотора. Регистрирани са 26 случая на повреда на 2,7-литровия V6 EcoBoost двигател. Първоначално е установено, че с този мотор са оборудвани над 25 000 бройки от Bronco, но по-късно се оказва, че проблемът засяга много повече превозни средства от различни марки и модели.

До тази есен Ford е получил 328 оплаквания от клиенти, 487 искания за ремонти по гаранция и 809 искания за замяна на двигателя. По време на разследването са идентифицирани много фактори, допринесли за разрушаването на всмукателните клапани на изследваните двигатели.

„Ford признава, че счупеният всмукателен клапан може да доведе до фатална повреда на двигателя и отбелязва, че превозното средство обикновено изисква пълна подмяна на двигателя“, отбелязва NHTSA.

Причината за повредата е новата сплав Silochrome Lite, която става твърде крехка при прегряване по време на обработката на детайла във фабриката. През октомври 2021 г. автомобилният производител е започнал модификация на конструкцията, преминавайки към използването на сплав, по-малко податлива на прегряване за производството на клапани, но автомобили с дефектни двигатели не са били изтеглени от експлоатация.

Според последните данни проблемът засяга 700 000 автомобила от моделите Ford Bronco, Ford Edge, Ford Explorer и Ford F-150, както и Lincoln Aviator и Lincoln Nautilus. Всички не са оборудвани с двигатели EcoBoost 2.7 и EcoBoost 3.0.


0 от 500
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Жоро ( преди 6 месеца )
    Хаха,противниците на Форд ликуват! Това са хора,които никога не са карали форд,а се влияят от това което са чули някога някъде!Каквото и да си мислите,истината е че Форд са здрави автомобили които не посещават сервизите- нямат нужда!ФОРД-и всички останали!
  • #9
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    те и киа дават 7 години гаранция това променя ли ситуацията с техните проблемни двигатели
  • #8
    2 rate up comment 2 rate down comment
    До долния ( преди 6 месеца )
    Докторе, имаш спешна нужда от добър лекар! Относно 3.0 biTurbo мотора - като е "дефектен" защо Форд му дава 7 години гаранция или 350х.км на Ranger Raptor 2023г !?
  • #7
    8 rate up comment 9 rate down comment
    Докторът ( преди 6 месеца )
    Че то съвременни фордове без дефектни мотори и трансмисии има ли? Аз мислех, че всички са дефектни.
  • #6
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Хаха ( преди 6 месеца )
    Само Москвич и ЗИЛ 157 Вечни
  • #5
    4 rate up comment 17 rate down comment
    Факт ( преди 6 месеца )
    Затова само Рено
  • #4
    21 rate up comment 3 rate down comment
    Пропов ( преди 6 месеца )
    Аз яайца за 30 цента с надпис ЕКО не купувам, балъците си купуват коли за по 30хил $. Всичко идва от алчността на клиентите не на производителите. Искаш 2 тона кола да има 300 коня и да гори 8?! Ти по физика в училище къде си блял? ЕКОто е угодно за политиците , щото ни мислят за балъци. Е , явно са познали в много голяма степен.
  • #3
    15 rate up comment 3 rate down comment
    Бончо ( преди 6 месеца )
    F O R D - Fix Or Repair Daily.
  • #2
    21 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Да се учат от немчугите, тяхното качество е отлично изчислено да издържи 2 дена след гаранцията
  • #1
    24 rate up comment 5 rate down comment
    българина ( преди 6 месеца )
    това не е грешка а нарочно, пробват ако мине. Форд правят от 100 г двигатели и много добре знаят коя сплав за какво е и колко държи. те не искат да държи.....