IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Опасност от пожар вкарва Porsche Taycan и Audi E-Tron GT в сервизите

Проникване на течност в батерията на двата модела може да доведе до сериозни последици

Дилърите на марките Porsche и Audi ще привикват в сервизите си притежателите на моделите Porsche Taycan и Audi E-Tron GT заради открит сериозен дефект, който може да се появи при батерията на част от автомобилите. Засега Audi и Porsche изтеглят 6676 автомобила.


 Porsche Taycan и Audi E-Tron GT


В основата на проблема е възможен теч вътре в батерията, който може да доведе до искрене и съответно до риск от запалване и сериозен пожар. Audi и Porsche планират дилърите да проверят всяка кола и след това, ако се налага, да преминат към скъпата мярка за подмяна на цялата батерия с нова.

Porsche за първи път са разбрали за този проблем през 2022 г. поради доклади за „намалени стойности на изолация“ в някои батерии на Taycan. В някои от тези случаи проникването на течност в батерията е било основният виновник. През септември 2022 г. беше компанията изиска от доставчика си на батерии да добави уплътнител Teroson при производството на батерии, за да коригира проблема.

През март Porsche обаче получават съобщение, че някои автомобили извън пазара на САЩ все още имат проблеми с проникването на течности, въпреки че също имат поставен уплътнител Teroson. Докато продължава да проучва проблема, през май компанията поиска да бъде променен производствения протокол при направата на батерията, за да включи подобрен уплътнител Teroson. Само че оттогава са получени повече съобщения за проникване на течност в батерията.

Сега Porsche изтегля 4777 бройки Taycan, всички от моделната година 2023. Освен това Audi изтегля 1899 броя e-tron GT и RS e-tron GT, отново само от моделната година 2023. Трябва да се отбележи, че автомобилните производители казват, че подозират, че само три процента от общо 6676 автомобила (тоест приблизително 200 бройки) имат действителен проблем.

Дилърите ще инспектират автомобилите и специално ще тестват за навлизане на течности в батерията. Ако тестът покаже „потенциал за изтичане, батерията ще бъде сменена“, казват Porsche и Audi. Засега няма докладвани случаи на тежки последици, включващи пожар, нараняване или смърт.

0 от 500
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    VAYK ( преди 7 месеца )
    Мъките не свършват за групата:))) В същото време лонг рейнджа на фейслифтовата тройка, чета 498 P.S. 4.4 сек. до 100:)))) за 55 000 евра та сега кой е технологично напреднал, тия дето обясняваха за меки пластмаси и други ненужни неща или американеца:))))
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Добре че не произвеждат много ел автомобили, виж ако беше някой дето прави 1-2 милиона годишно...
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Мхм ( преди 7 месеца )
    Нормално лоша температурна дисипация породена от недобър модел на темпертурното разпределение или използване на неудачни материали в следствие на това.
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    MythBuster ( преди 7 месеца )
    Радостно е че в Холандия няма такива случаи. Но пък в други страни не е като да няма : https://youtu.be/0ghIahkIVCs можеш ли да потвърдиш или отречеш тази информация от клипа?
  • #4
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Doorman ( преди 7 месеца )
    Ами аз работя за Порше в Холандия и нямаме засега проблем с батерия.А тя се проверява при инспекция на автомобила.Доста Тайкани има там.
  • #3
    5 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 7 месеца )
    Ти като коментираш някоя ракета, футболен мач или АЕЦ Козлодуй, атомна централа ли ще си купуваш, футболен отбор или ракета?
  • #2
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Мой ( преди 7 месеца )
    По спокойно човек каква конспирация сънуваш Намерили са проблем и го оправят Теб какво те засяга едва ли ще си купуваш Тайкан
  • #1
    7 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 7 месеца )
    Най-накрая си признаха това за което ви говоря от години. Повечето от половината батерии на тези автомобили вече са сменени тихомълком, като са раздадени милиони, за да се потули скандала. Почти всички видеа на самозапалени Порше тайкан са свалени часове след публикуването им и собствениците са възнаградени за това! Въпреки това следите са останали и могат да се намерят.