IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai ще строи завод в Саудитска Арабия

Това ще бъде второто предприятие за автомобили в арабската страна след това на китайците от Lucid Motors

Hyundai и публичният инвестиционен фонд (PIF), държавният фонд на Саудитска Арабия, разкриха съвместното си начинание за изграждане на завод от ново поколение за производство на автомобили в страната. Това стратегическо партньорство, обявено по време на Саудитско-корейския бизнес форум, представя още една автомобилна компания, която започва производство на автомобили в кралството след Lucid Motors.


Hyundai


PIF ще вземе контролния дял от 70 процента в новото предприятие, като Hyundai ще запази останалите 30 процента. По-специално, южнокорейският автомобилен производител ще поеме ролята на стратегически технологичен партньор, предлагащ техническа и търговска подкрепа за улесняване на създаването на производствения завод. Очаква се планираната инвестиция за този трансформиращ проект да надхвърли 500 милиона долара.

В основата на това сътрудничество е амбициозната цел за производство на 50 000 автомобила годишно, включващи както двигатели с вътрешно горене, така и електрически превозни средства. Началото на завода е планирано за 2024 г., като производството е планирано да започне през 2026 г. Но първо съвместното предприятие трябва да получи обичайните одобрения от съответните власти.

„Ние сме развълнувани от потенциала на това начинание да стимулира значителен напредък в производството на превозни средства, насърчавайки устойчиво и екологично автомобилно бъдеще в региона. Нашите съвместни усилия ще създадат възможности за иновации и екологичен напредък“, се казва в изявление на Hyundai.

0 от 500