IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Honda и GM пускат автономни коли в Токио

Услугата Cruise Origin ще предлага превоз на пътници в автомобили без волан и шофьорска седалка

Японският автомобилен концерн Honda Motor Co. и американската компания General Motors Co. обявиха, че започват бизнес с превоз на пътници с автономни превозни средства в Токио, след като подписаха меморандум за разбирателство. В това начинание GM ще бъде представен от своето звено за т.нар. роботаксита, Cruise LLC, което вече извършва търговски операции с автоматизирани коли в някои американски градове.


Cruise Origin


Планираната услуга ще стартира с няколко десетки роботаксита в централната част на Токио, като идеята е тя да бъде разширена до 500 превозни средства. Името на начинанието между Honda и GM се нарича Cruise Origin, споделя главният изпълнителен директор на японския концерн Тошихиро Мибе по време на събитие в четвъртък.

Колите ще разполагат с капацитет да превозват до шестима пътници, като при тях ще липсват както шофьорска седалка, така и волан, позволявайки на клиентите да седят един срещу друг. Очаква се прототип на превозното средство да бъде представено на автомобилното изложение в Токио, което започва на 25 октомври.


Cruise Origin


„Създадохме Cruise Origin с идеята, че използването му няма да бъде само за транспортиране на хора, но и на товари, като искаме да разширим използваемостта на превозните средства“, изтъква Мибе, като добавя, че Honda, GM и Cruise вероятно ще си сътрудничат с местни транспортни оператори.

Очаква се услугата да стартира в началото на 2026 г., като крайната цел е нейното разширяване до други райони в Япония.


0 от 500