IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Следващата стъпка на автомобилната индустрия е създаване на автономни коли

Технологиите са почти готови, но все още има доста въпросителни около използването им

През следващото десетилетие автомобилната индустрия ще преживее промени, невиждани от повече от век. Първата промяна, от технологията на двигателите с вътрешно горене към електрификацията, ще насърчи развитието на превозни средства, захранвани с батерии, които съдържат в себе си и доста по-авангарден софтуер, свързаност и системи, включително информационно-развлекателни системи, високопроизводителни компютри, усъвършенствани функции на системите за подпомагане на водача и електрически задвижвания.


автономни автомобили


В крайна сметка автомобилните производители могат да създадат напълно автономни превозни средства, способни на най-сложното шофиране, включително, например, пътуване от дома на собственика до работното му място, като колата самостоятелно ще се справя с тежкия градски трафик, а водачът ще използва това време, за да прави неща като проверка на имейли или гледане на филм.

Докато широкомащабното разпространение на автономни коли ще зависи от софтуера, регулаторното одобрение и общественото приемане, много анализатори смятат, че технологията за напълно автономни превозни средства  ще е готова за пускане по пътищата след 2025 година. А ако производителите на такива автомобили създадат публични кампании за обучение на хората за безопасността и ползите от тези превозни средства, те могат да помогнат за ускоряване на навлизането им в реалния живот.


автономни автомобили


С тези нововъзникващи тенденции и нови превозни средства, които стават все по-сложни, една обикновена компания не може да се бори да поеме отговорността от край до край за производството. По този начин на преден план ще излязат по-специализирани компании, които вероятно ще навлязат в автомобилния сектор и ще играят по-голяма роля в определянето и интегрирането на компонентите и технологиите, които произвеждат. Но всичко това са само предположения и анализи. А какво ще се случи в действителност, само бъдещето ще покаже. Но едно е ясно - автономните коли са пред прага ни.

Освен продажбите на превозни средства, по-голямата свързаност на автономните коли допълнително ще увеличи фокуса на индустрията върху приходите от услуги. Типичните услуги за следпродажбено обслужване, които сега включват предимно продажба на резервни части, вероятно ще се разширят към директни, дигитални взаимодействия с клиентите за предоставяне на услуги, включително актуализации на свързани превозни средства. 


автономни автомобили


Новите превозни средства могат също да предоставят и нови възможности за приходи през целия си жизнен цикъл, включително тези, свързани с  данни, като например продажба на анонимни данни за превозни средства на специализирани пазари.


0 от 500