IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Знаменито тунинг-ателие за Mercedes-и фалира и затвори

Компанията Carlsson не успя да оцелее до 35-ата си годишнина

Едно от най-известните тунинг-ателиета, занимаващо се основно с доработки на автомобили Mercedes-Benz – компанията Carlsson, не успя да навърши 35 година и престана да съществува.


Carlsson


Основано през 1989 г., студиото Carlsson си създаде име с модифицирането на автомобили Mercedes-Benz. Компанията, създадена от братята Херберт, Ролф и Андреас Хартге, получава името си в чест на шведския рали-пилот Ингвар Карлсон, който често си сътрудничи със студиото. Тя има редица успешни проекти през годините, но те бяха съпътствани и от редица проблеми, най-вече от финансово естество.

В крайна сметка компанията е разпродала всичките си комплекти за настройка на Mercedes-Benz и дори се отърва от колекцията си от класически автомобили. Сега германското студио с шведски корени е затворено и обявено за продажба, но все още никой не е намерил желаещ да го купи и не е ясно дали изобщо се появи такъм кандидат.

Кризата в Carlsson Carlsson започна още през 2007 г., след като компанията първо беше закупена от бизнесмена Матиас Алберт, а пет години по-късно той продаде 70% от акциите на холдинга Zhongsheng от Хонконг. През 2015 г. компанията е обявена в несъстоятелност и закупена от южнокорейската Sambo Motors. Новите собственици преместиха централата си в Заарлуис (Германия) и също така създадоха под-марката Carlsson Peninsula за разработване на автомобили Hyundai и Kia.

Идеята се оказа доста успешна - Carlsson Peninsula продължава да предлага доработки за корейски автомобили, но основата марка – Carllson, така и не успя да се измъкне от финансовата криза и в крайна сметка нейните собственици решиха да се отърват от носещото само загуби предприятие и го закриха.


0 от 500