IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германско-китайски производител обяви фалит

Брандът Borgward не успя да намери нито клиенти, нито инвеститори

Марката Borgward, които има история от повече от един век, ще обяви фалит, след като се оказа, че не представлява интерес нито за купувачи, нито за инвеститори. За целта Borgward Auto, която до голяма степен е собственост на китайската компания UCAR, ще премине през процедури по несъстоятелност и ликвидация, съобщава местните медии.


Borgward BX7


Съответното заявление вече е внесено в съда в Пекин, а решението ще бъде обявено в началото на юли. Причината е сериозният спад на продажбите – след като през 2019 г. Borgward достигна рекордните 54 500 продадени коли, последвалата пандемия направо съсипа UCAR, както и самата марка. Така, през 2020 г. продажбите се сринаха с 84% - до 8740 бройки.

Borgward е основана в Германия през 1919 г., като редува възходи и падения, за да фалира през 1961 г. Половин век по-късно марката е възродена от Кристиан Боргвард, внук на основателя Карл Боргвард, а през 2014 г. базираната в Пекин - Foton Motor Group, придоби компанията за 5 милиона евро. През 2016 г. се ражда първородното „дете“ на възродената марка - кросоувърът Borgward BX7 (на снимката горе), чиито продажби в своя пик достигат 6000 бройки на месец. През следващата година обаче интересът на купувачите започва да намалява.


Borgward BX3


Следващите два високопроходими автомобила също се оказаха провал и това накара Foton да търси купувач за носещия само загуби бранд. Такъв беше намерен през 2019 г., когато 67% от активите на Borgward бяха изкупени от друга китайска фирма – UCAR, която се е специализирала в даването на коли под наем, таксита и автомобилни кредити.

Под крилото на новия собственик Borgward пусна своя последен модел – компактния кросоувър BX3 (на втората снимка), продаван на достъпна цена. И той обаче не успя да помогне и в крайна сметка компанията ще отиде в историята.

0 от 500
  • #1
    11 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    В Китай всеки ден се създават, купуват, продават и фалират десетки фирми като тази. Там не се занимават да поддържат изкуствено "въздух под налягане" само защото се казва Рено. Там оцеляват най силните и затова са ни превзели