IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

За какво опитни шофьори използват Coca-Cola?

Ккиселината в тази напитка може да бъде много полезна

Този трик датира у нас от началото на 80-те години на миналия век, когато Coca-Cola току-що започна да се появява по-масово у нас. Но тогава тази напитка беше много различна от съвременната. Една от съставките ѝ обаче, орто-фосфорната киселина, остава непроменена и именно тя върши страхотна работа що се отнася до ръждясали и клеясали болтове.


Кока Кола


За това си предназначение колата има и едно неприятно свойство: след „работа“ с тази напитка ръцете, инструментите и изобщо всичко около вас става лепкаво. Но този „проблем“ на популярната сода може да бъде простен - основното е, че макар и вредна за пиене, тя наистина е ефективна за справяне с ръждата.

Какво точно трябва да се направи? Напоете кърпа с колата и я увийте около проблемния болт. Изчаквате, докато фосфорната киселина изяде ръждата и оксидите, след което вземате ключа и се опитвате да преодолеем плътно залепения болт. Ако не се получи повтаряте процедурата.

Ако нямате Coca-Cola под ръка, можете да използвате лимонена киселина. Тя не само разяжда ръждата, но и почиства болтовете от мръсотия, оставяйки вид защитен филм върху метала. Освен това лимомената киселина са справя с последната задача дори по-добре от ортофосфора.

Каквито и „импровизирани средства“ да изберете, трябва да запомните, че процесът няма да бъде бърз - специалната химия, разбира се, е много по-ефективна. Но при липса на риба, както знаете, и ракът е риба. Скъсан болт е неприятна гледка, така че има смисъл да се запасите с кока-кола или лимонена киселина, като отделите място за тях в гаража. Всичко може да се случи.

Като цяло, за да не попадате в такива ситуации, редовно проверявайте крепежните елементи и наблюдавайте тяхното състояние. В крайна сметка никой освен собственика на колата няма да се погрижи за нея.


0 от 500
  • #6
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    wd40 e водоотблъскащ препарат разработен за да се обработват стените на шлюзове на ядрени ракети от обледеняване 40 защото са правени толкова опити за да достигнат до крайната формула общо взето е класика като шанел 5
  • #5
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    това е скрита реклама на нескафе ползвам нискотемпературен на вюрт а преди това спрей за инжектори и се развиват като смазани с масло
  • #4
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    3, имаш право, но WD-40 се справя добре в домакинството и масовите ръждясали болтове по колата. Има крайни случаи, когато не помага и трябва специален. Принципно неподвърден "слух" е, че в щатите полицаите имат туба кола в колата, за да чисят кръв по платното след ПТП.
  • #3
    3 rate up comment 4 rate down comment
    до анонимен 1 ( преди 6 месеца )
    WD-40 не е препарат който да се справя с ръждата.Това е вид смазка която има за цел да предпазва от влага като я отблъсква а не да се бори с появила се вече ръжда.Разработена е за самолетостроенето преди доста години.За справяне с ръжда си има други препарати. А от личен опит мога да ти кажа че кока-колата е доста по-добър вариант от WD-40 ако нямаш под ръка специализиран спрей за ръждясали болтове и резби.
  • #2
    5 rate up comment 2 rate down comment
    поредния статия за п ( преди 6 месеца )
    Този милия Румен е толкова ***, че чак е симпатичен
  • #1
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    WD-40