IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Носете сода бикарбонат в колата, може да ви потрябва

Има няколко приложения, но почистването на седалки не е ефективно

Всеки знае какво е сода бикарбонат, позната още като натриев бикарбонат или сода за хляб. И знае за какво се използва – в кулинарията, както и за лечебни средства. Содата обаче има и други приложения и то в автомобилите, затова не пречи да имате под ръка пакетче. Защо?

 

soda-bikarbonat

 

Казват, че содата може да се използва за почистване на тапицерията от плат на колата, но това е мит. Има много примери - втривате сухото вещество в седалките, като особено внимателно третирате петната. Препоръчително е да не прилагате прекалено много сила, защото содата все пак е абразив. След това трябва да се събере с прахосмукачка. Твърди се, че по този начин се премахва не само мръсотия, но и неприятна миризма от разлято нещо миризливо, например.

Содата за хляб е наистина универсален почистващ агент, но няма смисъл да се използва натриев бикарбонат за химическо чистене на автомобилни седалки. Докато частиците на содата са сухи, те не реагират на замърсители. Със същия успех можете да опитате да почистите тапицерията на седалката с фин речен пясък. Невъзможно да се търка силно, а при слабо няма да има абразивно почистване. Използването на сода бикарбонат за почистване на седалките е непрактично.

 

190520103458988d3764dfdc97ac4f65e65eb76fdbc3

 

Ако разредите содата с вода, можете да измиете фаровете. За боята на купето на автомобила „баните със сода“ не са особено полезни. Автомобилният шампоан е по-добър за фарове и каросерия.

Къде другаде може да се използва сода в колата? Като втвърдяващ катализатор за лепила. Лепилото винаги хваща моментално само между пръстите, защото има идеален контакт и няма достъп на въздух. Ако ви се наложи да ремонтирате нещо в колата и се налага да лепите, трябва да притискате две части известно време. А и лепилото, което обикновено се разлива извън мястото на лепене, не позволява бързо да хванете това място. Поръсете го със сода и лепилото ще хване бързо.

Може също така да залепите болт или винт с подходящ размер с „шапка“. Изсипете слой сода и напълнете с лепило. По-добре е да нанесете два или три слоя. Тогава залепеното ще бъде възможно най-издръжливо.

 

NEpHTjxVUFd-aSyVV4o8YA=s800

 

Има и други приложения на содата в колата. Първото и най-важно полезно свойство е способността да неутрализира киселината. Ето защо, ако ви налага да работите с акумулатор, содата трябва винаги да е под ръка, защото при евентуален разлив на електролит, киселината може бързо да бъде неутрализирана.

Друго използване на содата е за почистване на клемите на акумулатора, които често се оксидират, защото краищата им не винаги са идеално захванати и поради това киселинните пари постепенно образуват пластове от многоцветни оксиди.

 

JqiVrug0xyEJcu6Uru4eXA=s800

 

Със сода може да се измият клемите и накрайниците на захранващия кабел. И ако след това ги покриете със защитна смазка, тогава можете да забравите тези проблеми за дълго време.

 

 

0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Рибарче ( преди 1 година )
    Аз я използвам за аквариумите, понижава ph. и рибите се чувстват по добре.
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Този с чука и тела ( преди 1 година )
    Това е от серията "Аз ремонтирам москвич"
  • #4
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Гого ( преди 1 година )
    Най-полезната информация.Браво,браво.Содата става и за обезкиселяване на кисело вино от северозапада/там друго няма/. Цветът става синкаво зелен, ама с малко лимонада се пие и върши работа след 2л.консумация.Даже почваш да се заглеждаш и по комшийката с еротични помисли.
  • #3
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Алито от София ( преди 1 година )
    Изпускате една от най големите ползи за содата, ако сте пиинали повече и сте замезели с пикантни мезета, ако вечерта сте натоварили каруцата повече и сутринта хапнете шкембе с повече люто и чесън, голяма е вероятноста да ви тръгнат киселини, и тогава содата е най добрият ти приятел
  • #2
    23 rate up comment 2 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 1 година )
    А, готвачите дали слагат грес в яхнията!?.......
  • #1
    30 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Поредните тотални глупости. За лепене си има всякакви специални лепила и последното нещо е да се слагат допълнителни глупости, като сода. А клемите на акумулатора ги мажа с контакт паста за електрически връзки. Забравяте за окисление, слаба връзка или искри при недобър контакт. За др.ел. връзки ползвам контакт спрей. Никакви соди и дрподобни!