IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Не вярвайте на рекламите: Препаратите за почерняване на гуми ги убиват

Вижте как колелата ви ще изглеждат добре, без това да им вреди

Напоследък автомивките все по-често предлагат услуга за почерняване на гуми, а в магазините за различни авто стоки има много средства за възстановяване на „красотата“ на гумите. Трудно е да се оспори факта, че след обработката на гумата със специалното съединение, тя изглежда като нова и подобрява външния вид на автомобила. Тази процедура обаче има и недостатъци, и то доста сериозни. 


колела


Някои шофьори, които искат да придадат на колелата си гланц, третират страничните стени с универсалното WD-40, след което те изглеждат много свежи. Но всъщност този препарат има изключително негативен ефект върху всеки каучуков продукт, като постепенно го унищожава. Следователно редовното насочване към красотата по този начин със сигурност ще доведе до преждевременно стареене на автомобилните „обувки“.

Можете да си купите специален препарат за почерняване и блясък, въпреки че и тук има нюанси. Бюджетните такива съдържат разтворители и те агресивно засягат гумата. Резултатът е същият като в случая с WD-40 - бързо стареене на гумата. Така че е по-добре да изберете по-скъпи препарати, които са на базата на силикон. В допълнение към декоративната функция, той предпазва гумите, създавайки филм върху повърхността, който не позволява изсъхване и напукване.

Силиконовите продукти могат да се използват за обработка на летни гуми преди сезонно съхранение. Въпреки това си струва да запомните, че трябва да действате внимателно. Смазването се прилага само върху страничния борд, а не върху частта на протектора. И е абдолютно непрепоръчително силиконът да попадне върху спирачните дискове - това води до увеличаване на спирачния път, което от своя страна може да провокира инцидент.


колела


Повдига се и въпросът за дълготрайността на обработката. От опит ще кажем, че ако карате по асфалт, тогава ефектът от почерняването продължава около 300 км. Но след първото стъпване на "черев път", ефектът моментално изчезва. Следователно няма смисъл да давате пари за аерозол с „чудотворно“ средство, както и да плащате за подобна услуга в автомивката.

Но ако все пак искате да придадете блясък на гумите, тогава можете да използвате народни методи. Например, гумите се третират с боя за обувки с помощта на гъба, но при дъжд черното се разтича по джантата. Най-добре е да приготвите разтвор от вода и глицерин . За да го направите достатъчно за четири колела, ще ви трябват пет бутилки от 25 ml глицерин - съдържанието им трябва да се смеси с вода в съотношение 50/50. Така че колелата ще бъдат чисти и черти и няма да се налага да харчите пари за марков силиконов продукт.


0 от 500