IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Geely Zeekr 001 е най-бързият сериен електромобил на известна писта

При последните тестове на китайската „Нюрбургринг“ спортният седан отстъпи само на Porsche 911 Turbo S

Geely Zeekr 001 FR стана най-бързият масово произвеждан електрически автомобил на международната писта в Джъдзян. Автомобилът се нуждаеше от 1 минута и 37 секунди, за да измине 3,2-километровото трасе, отстъпвайки единствено на  Porsche 911 Turbo S, който постигна резултат от 1 минута и 32 секунди по време на последните тестове.


Zeekr 001


Zeekr 001 FR участва в изпитанията Track Lap Time CircleMFKing Z, организирани от Shanghai Keys Motorsport и оператора на пистата. В тях организаторите тестват скоростта на масово произвежданите автомобили, като от 2018 г. досега са изпробвали 125 модела. Най-добрите времена за обиколка са постигнати от plug-in хибридът Ferrari F90 Stradale (1 минута и 30 секунди) и Ferrari 488 Pista (1 минута и 31 секунди).

Zeekr 001 беше пуснат в продажба на 1 септември, като доставките трябва да започнат следващия месец. Според производителя цената на автомобила ще бъде над 1 милион юана (140 000 долара).


Zeekr 001


Мощният автомобил разполага със система за задвижване на всички колела (AWD), има четири електрически мотора с обща мощност 1247 к.с., развивайки максимална скорост е 280 км/ч. Колата ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,37 секунди. 

Благодарение на четирите си независими електрически мотора, Zeekr 001 може да обръща на място (tank turn). Отпред автомобилът се задвижва от чифт електрически мотори с мощност 155 kW; отзад разполага с още два с комбинирана мощност от 310 kW. 


Zeekr 001


Zeekr 001 разполага и с впечатляваща спирачна система, състояща се от 10-бутални апарати AP Racing отпред, съчетани с 4-бутални апарати отзад и карбоново-керамични спирачни дискове на Brembo.

Пистата, която често е наричана китайската „Нюрбургринг“, се смята за една от най-предизвикателните писти в страната. Тя е проектиран от Apex Circuit Design и е открита през 2016 г. Пистата, обратна на часовниковата стрелка, включва 16 завоя. Разликата между най-ниската и най-високата точка на пистата е 22 метра, като ширината ѝ е 12 метра.

 

 

0 от 500
  • #5
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Лудница ( преди 7 месеца )
    китаеца лети
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    РУК ( преди 7 месеца )
    MythBusterчо, първо погледни статистиката, второ - сподели кои модели Ферари и Ламбо са си ТЕСТВАЛИ!!!! на "китайския" ринг?! Чакам! Сипах си и отворих пуканки! Prost!!!
  • #3
    3 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 7 месеца )
    Без да гледам статистики предполагам че повечето Ламбо и Ферари се купуват в Китай, както става с mercedes, та не знам какво се чудиш?
  • #2
    4 rate up comment 3 rate down comment
    VAYK ( преди 7 месеца )
    Хахахах китайски Нюрбургринг! Ще падна! Вероятно всяко ново Ламбо и Ферари ходят да тестват там, в тази богата на традиции в автомобилния спорт държава Чайна :))))))))) Направили си тест, ела в немския и направи да видя, кое място ще хванеш смях
  • #1
    6 rate up comment 6 rate down comment
    MythBuster ( преди 7 месеца )
    Ако перефразирам Тодор Колев "как ще ги стигнем китайците, или задминем дори?"За по-младите, които не знаят за какво говоря : https://youtu.be/kKAoA6la5nk