IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да откриете добър специалист по диагностика

Не само оборудването в сервиза е важно, предупреждават експерти

Намирането на квалифициран специалист по диагностика на автомобили е много трудна задача. Експертите от NJCar дават няколко съвета за това как да откриете правилния сервиз, подходящ както за нови, така и за стари автомобили.


диагностика


Има няколко вида диагностика, всяка от които има отделно предназначение. Експресната диагностика, например, може да бъде предоставена дори безплатно, като тя се прави при редовното обслужване на превозното средство в голям сервиз.

Освен това може да диагностицират отделни системи на автомобила - като спирачна система, климатична система, двигател или трансмисия. Най-търсените услуги обаче са диагностика на ходова част и двигател, като много хора прибягват до тях, когато искат да проверят състоянието на харесано за закупуване превозно средство.

За да изберете качествена диагностична услуга, е важно да изясните кои възли и агрегати ще бъдат проверени и колко параметри ще бъдат вписани в така наречената „Диагностична карта“. Според експерти пълноценната цялостна диагностика на автомобил трябва да включва най-малко 50 точки. Специалист трябва да провери каросерията, ходовата част, двигателя, запалителната система, електрическите системи, спирачната система, отоплението и климатичните системи. Освен елементарна диагностика, трябва да се провери и състоянието и нивата на техническите течности.

Много важно е преди диагностиката клиентът да обърне внимание на техническото оборудване на автосервиза. Автомобилната индустрия се развива бързо и с сервизите са принудени да се движат със същите темпове. Следователно наличието на скъпо диагностично оборудване може да служи като допълнителен показател за качеството на предоставяната услуга.

Колкото и технологични да са инструментите обаче, по-важното е, че човекът, който ги използва да има достатъчно опит и умения. То трябва да може визуално да оцени компонентите на превозното средство, а наличното оборудване в сервиза се използва за допълнителна помощ.

Друг важен фактор са разходите за извършване на диагностика. Прекалено ниската цена е съмнителна, тъй като пълната проверка на една система отнема между 30 и 60 минути. Понякога обаче се появяват проблеми, които изискват повече време.


0 от 500