IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Диагностицирай колата си сам!

С джаджата OBDII Bluetooth можете да проверите почти всички съвременни автомобили

Диагностичният скенер, познат като OBD е малка електронна джаджа, която се монтира в автомобила (най-често конекторът е някъде под волана) и която посредством Bluetooth предава информация за колата директно на вашия телефон.


диагностика


Понякога тази малка джаджа може дори да ви спести пари. Това е идеалният инструмент за механици от топа "Направи си сам". Съвременните автомобили с цялата си електрическа система и електроника могат да страдат от многобройни заболявания, но за щастие имат и много сензори, което означава, че има много налични данни, които могат да се използват за диагностициране на проблемите.

И това е мястото, където тази удобна джаджа процъфтява, защото чрез нея ще извадите бързо и безпроблемно данните от ECU (блока за управление на двигателя) и ще можете да диагностицирате проблема.

Просто е необходимо да включете това устройство в OBDII порта на вашия автомобил и да го свържете чрез Bluetooth към вашия телефон или лаптоп. С помощта на придружаващия софтуер можете да видите всеки код за грешка, който вашето превозно средство е регистрирало и дори да нулирате кодовете, ако е необходимо (въпреки че е по-добре да знаете какво точно правите, преди да опитате това).

С малко проучване доста често ще можете да откриете и евентуално дори да отстраните проблема, с който се сблъсква колата ви, без изобщо да ходите при механик. Не само, че може да излезе по-евтино, но и ще хващате проблемите своевременно.

Можете също така да оставите устройството вътре, докато шофирате, за да запише данни, докато шофирате, като скорост, обороти, позиция на дросела и много повече в зависимост от вашия автомобил и неговите сензори. Всичко това впоследствие може да се използва и за диагностични цели, тъй като някои проблеми възникват само по време на шофиране.

Или пък или може да се използва за създаване на фантастичен HUD (Heads Up Display) на таблото ви с помощта на телефон с работещо приложение. С други думи това е полезна джаджа за маниаци, която не е и скъпа. Цената на такова устройство варира от 40 до 80 евро.

0 от 500
  • #3
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Иван ( преди 1 година )
    Аз съм я ползвал на опел омега и върши чудесна работа. Показа ми повреда в сензора на разпределителния вал а по късно и предна ламбда сонда....
  • #2
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 1 година )
    Въпросната "чудодейна джаджа" съществува от 10 и повече години...Иначе, с повечето модели, освен да си видиш оборотите и температурата на двигателя, за нищо друго не стават. Има, разбира се и полезни, които са лайврийдър и сейвър дата, но тях не можеш да купиш от али за 7-8евро....
  • #1
    16 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    15 лева струва джаджата