IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо е опасно включването на вътрешно осветление в колата при шофиране нощем?

Чувствителността на ретината на окото намалява и това създава проблеми за водача

Правилникът за движение по пътищата изисква както в тъмната, така и в светлата част на деня превозните средства да бъдат с включени къси светлини на фаровете или дневни светлини. Няма обаче забрана за шофьора или пътниците автомобила за активиране на осветлението в салона. Това обаче може да окаже негативно влияние върху безопасността по време на движение,у предупреждават експерти.


безопасност


Когато включите осветлението в кабината, докато шофирате в пълен мрак, чувствителността на ретината към светлина значително намалява. С други думи, зрителната острота се влошава. Казано по-просто, водачът започва да реагира по-зле на външни стимули и е по-малко ефективен при разграничаването на неосветени обекти. В допълнение, човекът зад волана може да се разсее, да се обърка и да прецени неправилно местоположението на другите автомобили на платното и разстоянието до тях и между тях.

Освен това, очите се уморяват от външни източници на светлина, които интензивно намаляват вниманието на шофьора. А положението се влошава допълнително, ако предното стъкло на колата е изцапано с мръсотия или има драскотини и драскотини. Вечер и през нощта крушка, включена в кабината, ще създаде отблясъци върху триплекса, отвличайки вниманието от пътя и стеснявайки видимостта.


безопасност


Този ефект може да се влоши и от фаровете на насрещния трафик. Ето защо е най-добре да запалите вътрешните осветителни тела не напълно, а точково, тоест само от едната страна. Така ще бъде и по-удобно, и по-безопасно.


0 от 500
  • #1
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Ай сиктир ( преди 7 месеца )
    Не разбирам как това изобщо е стигнало до статия, още малко ще ми кажете, че и ядене по време на шофиране с включена лампа ще довлоши ситуацията.