IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерти посочиха каква е безопасната скорост при управление с една ръка

Над нея контролът над автомобила вече е труден, което се превръща в проблем на пътя

Управлението на автомобил с една ръка е често срещано при по-младите шофьори, които нямат достатъчно опит и са склонни да подценяват случващото се на пътя. И все пак,при скорост до 40 км/ч подобен подход е сравнително безопасен, посочват автомобилни експерти.


шофиране съвети


Основният проблем е, че шофирането с една ръка намалява пространството за маневриране. С двете си ръце на волана водачът има много по-голям контрол върху автомобила и може да завива по-бързо и по-точно. Нещо повече -двете ръце на волана позволяват на шофьора по-бързо да се върне в лентата след извършване на сложна маневра.

При високи скорости шофирането с една ръка затруднява движението на заден ход или предотвратяването на поднасяне. Най-малкото неочаквано движение може да доведе до загуба на контрол над автомобила, което от своя страна може да причини сериозни последствия. Затова е препоръчително винаги волана да се държи с две ръце, както обясняват автомобилни инструктори.


шофиране съвети


Правилното положение на ръцете на волана помага на водача да усети по-добре колата и да предотврати евентуални инциденти. Експертите са категорични, че шофирането с две ръце подобрява маневреността и безопасността на пътя, като позволява на водача да реагира бързо на променящите се условия и да избягва потенциални опасности.

„Устояйте на изкушението да държите волана с една ръка, особено при високи скорости. Не забравяйте, че вашата безопасност и безопасността на другите участници в движението зависи от вашите шофьорски умения“, препоръчват специалисти, които имат достатъчно опит с обучението на шофьори.

0 от 500
  • #13
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Al ( преди 7 месеца )
    Бездънна яма пълна с дивотии...
  • #12
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Като цяло изключим откровените глупости в статията и огромната неграмотност на автора, то мога да кажа, че карането с 1 ръка не е проблем, ако имате достатъчно опит и сте на добър път. Ако имате дълъг път, то не виждам как ще може някой да кара през цялото време с 2 ръце. Никакъв шанс. Доста е изморително. В градска среда обаче е опасно. Трябва с 2 ръце, защото никога не знаеш каква изненада те дебне навсякъде.
  • #11
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Мишо ( преди 7 месеца )
    Заден ход с голяма скорост...сложни маневри с голяма скорост ... г-н джурналист, ам да беше си бил една *** , вместо да пишеш тази статия бе !
  • #10
    13 rate up comment 0 rate down comment
    младен ( преди 7 месеца )
    "При високи скорости шофирането с една ръка затруднява движението на заден ход..." - моля???
  • #9
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Аматьорите се познават по това как държат волана, къде го държат и къде гледат докато карат, та пълно е с *** с книжки които като им излезе нещо на пътя докато си извадят ръката с която се барат по топкте или чатят и тира ще ги е смазал.
  • #8
    17 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    С една или две ръце, няма значение през 95% от времето. След време се добива усет кога трябват две ръце и кога може да почива някоя. Важното е телефона да не е в някоя от ръцете!
  • #7
    8 rate up comment 0 rate down comment
    До 5 ( преди 7 месеца )
    Питай хората дето ходят на офроуд с джипове да ти кажат как се държи волан. На тежък терен по каменисти участъци и коловози волана се държи така че всички пръсти да са от външна страна. Иначе стават много неприятни инциденти. Най често се изкълчват палци. Но наистина може и ръката да ти счупи ако е от вътрешната страна на волана.
  • #6
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Аз си признавам, че понякога(под 3% от времето, докато карам) го държа с 2 ръце. Не виждам, как иначе ще мина 1000+ км дневно с 1-2 почивки.Докато с една ръка държа волана, другата ми попива, след това ги сменям. Тази техника+темпомат+климатик ми позволява да не се уморявам толкова, докато карам по 1000+ км на ден с камиона в САЩ. Много мои колеги правят същото.
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 7 месеца )
    Като много млад шофьор преди 20-ина години, докато паркирах на един тротоар (тогава още беше законно), нещо не знам какво стана, ама не държах волана здраво, и докато се качвах на тротоара, воланът сам се завъртя супер бързо на обратната страна, на която бях почнал да го въртя и за малко да ми счупи ръката. Така че - държи се здраво, без да се стиска силно, за да не се уморите. А с две ръце... хубаво е да се държи постоянно, ама малко хора го правят, и аз си признавам, че понякога карам с една.
  • #4
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Напоследък доста хора държат волана с крака щото ръцете им са заети да си играят на телефона.