IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Три електрически модела се наредиха сред отличниците по безопасност

Genesis Electrified GV70, Hyundai Ioniq 6 и Lexus RZ 450e получиха високи оценки на краш-тестове

Американският Застрахователен институт за пътна безопасност (IIHS) добави три електрически автомобила от моделната година 2023 към своя списък с отличници при нов краш тест: Genesis Electrified GV70, Hyundai Ioniq 6 и Lexus RZ 450e.


Краш тест


IIHS оценява устойчивостта на автомобилите при удар, като в списъка с критерии влизат фактори като това колко ефективно колата защитава пътниците при сблъсък и дали превозното средство смекчава удара, което подчертава приноса на технологиите към засилване на безопасността и минимизирането на въздействието при подобни инциденти.

В допълнение към резултатите от краш теста, институтът акцентира и върху качеството на фаровете и ефективността на системата за предотвратяване на челен сблъсък, както при дневни, така и при нощни условия, където участват и пешеходци. Последното изглежда е допълнение към критериите за безопасност на IIHS за 2023 г., които са актуализирани спрямо правилата за 2022 г.

Genesis Electrified GV70 отбеляза „напреднала оценка“ в тестовете за челен сблъсък на превозно средство с пешеходец, докато Ioniq 6 и Lexux RZ се сдобиха с „превъзходни оценки“ в същия тест. Електрифицираният GV70 разполага с най-добрите фарове сред трите модела, отбелязва още IIHS.

Трябва да се има предвид, че Electrified GV70 не разчита на същата платформа като GV60 и Ioniq 6 , които са изградени върху Electric-Global Modular Architecture (E-GMP). Той продължава да се базира на версия на архитектурата, стояща в основата на конвенционалния GV70, който също така има висока оценка от IIHS.

И трите електромобила записаха най-високи оценки при сблъсък в зоната на водача. Положението на манекена изглеждаше стабилно по отношение на рамката на вратата, волана и арматурното табло след краш теста, подчертава IIHS.

„И трите превозни средства имат стандартни системи за предотвратяване при челни сблъсъци, предназначени да предпазват пешеходците както през деня, така и през нощта, когато се случват повечето фатални катастрофи с пешеходци“, изтъква президентът на IIHS Дейвид Харки. Той добавя, че доказването, че „безопасността продължава да бъде приоритет в превозните средства с алтернативно задвижване, е от решаващо значение, ако искаме да постигнем визията за нулеви смъртни случаи при пътнотранспортни произшествия“.

В списъка с електромобили от моделната 2032 година, които печелят най-високите оценки за безопасност на IIHS, попадат още Audi Q4 E-Tron , Q8 E-Tron, Volkswagen ID.4 , Subaru Solterra, Volvo XC40 Recharge и Rivian R1S и R1T.
 

 

0 от 500
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Скъсани боксерки ( преди 7 месеца )
    "Авторчетата" в тази медия не четат какво публикуват, но с жив интерес четат и трият критични коментари. Моделна година 2032.....Кристални топки, явно....
  • #3
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Im-ДртiйУАЙТBOY! ( преди 7 месеца )
    Този важен и съществен факт със сигурността и осигурената на ниво маХ.безопасност за пасажерите и водачите на GENESiS GV70 го изтъкнахме и отбелязахме още преди месец и нещо, а пък тези дни официалният сайт на утвърденото британско автоиздание УАТ КАР обяви електрическия СУВ GV60 на GENESiS за най-добрата и изключително перфектно представяща се машина в своя клас за т.г. и съответно отнесе наградата. А пък в изследването си J.D.Power го постави на самия връх в сегмента му малък качествен СУВ!
  • #2
    2 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 7 месеца )
    Объркал си се нещо. На онзи модел от преди 10 години на subaru му падаха колелата, тук се говори за друг модел:"В списъка с електромобили от моделната 2032 година, които печелят най-високите оценки за безопасност на IIHS, попадат още Audi Q4 E-Tron , Q8 E-Tron, Volkswagen ID.4 , Subaru Solterra, Volvo XC40 Recharge и Rivian R1S и R1T."
  • #1
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Тара Тайко ( преди 7 месеца )
    ...специално Съ-бара-то наистина е мно'о сигурно, стига междувременно да не му паднат колелата... А китайският Москвич с каква безопасност е? А, да, вЕрно, Ролс-Ройс и Москвич са ексклузивни возила и са отвъд тестове...