IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche Taycan Cross Turismo постави още един световен рекорд

Електромобилът покори една от най-високите планини на Земята

Тибетският регион на Китай е дом на някои от най-високите планини в света и Porsche току-що покори една от тях. Германският производител направи това не с легендарното 911, а с електрически си флагман Taycan Cross Turismo.


Porsche Taycan


Електромобилът се изкачи на планината Гонгтудабан в Тибет, достигайки надморска височина от 5355 метра. Според Porsche, това е достатъчно, за да се постови световен рекорд на Гинес за най-висока височина, постигната от електрическо превозно средство.

Десетдневното пътуване стартира от една от най-ниските точки на Земята – езерото Ла Ну в Китай, което се намира на 218 метра под морското равнище. Така постижението на Taycan е още по-впечатляващо, защото електромобилът изкачва 5573 метра, което е крайцерска височина за много от използваните самолети по света.

От Porsche посочват, че по време на пътуването участниците са се сблъскали с четири сезона на времето и не всички пътища са били проходими. Снимките показват как Taycan Cross Turismo превзема пресъхнало езеро и известни забележителности като Таримската борова гора, Гранд Томура каньон и различни пътища, използвани по време на пътуването.


Porsche Taycan


Разбира се, електрическите автомобили не разчитат на вътрешно горене, кой се нужда от кислород, така че промените в надморската височина имат малък ефект върху мощността или функционалността на превозното средство. Въпреки това, височини над 5000 метра водят до значително изтощаване на батерията.

В съобщението си за рекорда за надморска височина Porsche не предоставя информация за пробег или ефективност по време на пътуването, но автомобилният производител споменава възможността за регенериране на енергия по време на спускане. Преминаването на прохода на 4000 метра е позволил възстановяването на до 275 кВт енергия, увеличавайки по този начин пробега.

Очаквано, в някои от тези райони няма зарядни станции, което се оказва и едно от големите предизвикателства пред екипа. По тази причина за 4 дни колата изминава 800 км между планините Тяншан и Кунлун, като използва за зареждане преносими устройства.


0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Аз съм ( преди 7 месеца )
    Скъп Фолксваген . Лично аз притежавам Порше и притежавах ягуар . Като се отърва от немеца , познайте какво ще карам отново .
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Кола с външен вид на жабче.
  • #5
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    преносимите устройства са генераторчета на бензин сигурно или са power bank чета ;)
  • #4
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Ха ха ха! ( преди 7 месеца )
    Носили са си тока в кофи! ))))
  • #3
    5 rate up comment 4 rate down comment
    MythBuster ( преди 7 месеца )
    Пропов, Porsche Taycan е рекордьор по рекорди на Гинес кой от кой по безсмислени. В общи линии държат както първото така И последното място на повечето рекорди, защото така или иначе друг не е опитвал. Като например максимална скорост постигната в сграда и други подобни "Рекорди" . Предишният беше за изминаване на някакъв си маршрут между два китайски града. Тогава не разбрах какво точно беше в постижението, след като който не е тръгнал той не е пристигнал, но просто не е викал комисия от Гинес
  • #2
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Пропов ( преди 7 месеца )
    Хахаха, щом такива "постижения" се смятат за голяма работа, значи много са я закъсали и се чудят как да си вдигнат самочуствието.
  • #1
    12 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Това има смисъл, ако е с едно зареждане. Иначе е постижимо от всеки с достатъчно пари и свободно време и едното нищо!