IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Kia избяга от Русия в Казахстан

Hyundai също губи надежда и обмисля продажба на завода си в Петербург, твърдят московски медии

Корейските марки Kia и Hyundai се подготвят също да напуснат руския пазар, където в последните месеци бяха останали като единствена алтернатива на китайския внос. Kia вече прехвърли в Казахстан по-голямата част от руския си офис, и потвърди за плановете да започне сглобка на автомобили там в джойнт-венчър с местната компанията Allur Auto.
 
  
Kia, Русия
   
     
В руските медии се чуват коментари, че това предприятие ще е насочено основно към износ за Русия - може би "по втория начин", за да не се нарушават директно санкциите.

Kia и Hyundai бяха съответно играч номер 2 и 3 на руския пазар преди войната в Украйна, отстъпвайки по продажби единствено на АвтоВАЗ. През 2021 двете корейски компании продадоха съответно 205,000 и 197,000 автомобила.
  
    
Hyundai, завод, Санкт Петербург
Заводът на Hyundai в Санкт Петербург
  
    
След началото на войната корейците поизчакаха, надявайки се да спасят руския си бизнес. Сега обаче тази надежда сякаш е изчезнала, защото в Hyundai също обмислят продажба на руския си завод в Санкт-Петербург, твърди "Газета.ру". Спекулира се и за цената - около 500 милиона долара, което според експерти е на практика половината от реалната стойност на предприятието.
  
   

 

 

 

0 от 500
  • #7
    19 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    никой не иска да има работа с руснаци договорите с Русия не струват дори хартията, върху която са написани
  • #6
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Един завод до Петербург на Форд вече го направиха на дъскорезница https://automedia.investor.bg/a/2-***/52163-zavod-na-ford-stava-fabrika-za-darvoobrabotvane/amp
  • #5
    15 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Скоро и Казахстан ще мине Русия, а ония ден забраниха една руска телевизия заради цитирам: "екстремистка пропаганда и разпалване на раздори"
  • #4
    9 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Кой луд ще им даде 500 милиона долара за завод в Русия :D, По-скоро ще им го национаризират ако изобщо е нужен..
  • #3
    13 rate up comment 3 rate down comment
    до 1 ( преди 8 месеца )
    Повярвай ми ще ги посрещнат с отворени обятия. Друг е въпроса дали пазара ще си заслужава вниманието. До момента е свит над 30% от пред СВО. Като свърши войната и държавата вече няма пари да налива нито във войнишки заплати харчени от роднините в Русия, нито оръжейна индустрия работеща на 110%, може и още да се свие.
  • #2
    1 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    СВО...***
  • #1
    7 rate up comment 18 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    После, като свърши СВО ще реват всички да се върнат, но ще бъде много трудно и много, много скъпо.