IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Русия се превърна в основния външен пазар за китайски коли

В тройката по брой на продажбите попадат Мексико и Белгия

Инвазията на Русия в Украйна и санкциите срещу нея изглежда се оказват изключително благоприятни за Китай. Поне що се отнася до продажбите на нови коли. В края на краищата, според резултатите от първите месеци на 2023 година, Русия заема първо място в износа на китайски автомобили.


пазари


Не забравяйте и че, възродената марка Москвич произвежда изцяло китайски автомобили, но с друга емблема. Статистиката сочи, че през януари-февруари тази година Русия е купила почти 80 000 китайски коли, което всъщност е половината от миналогодишния китайски износ за Руската федерация.

Така Москва вече се превърна в основния потребител на китайски автомобили (като изключим Китай, разбира се). На второ място по износ на китайски коли 3 Мексико, а третата позиция изненадващо е за страна от Европейския Съюз. Става дума за Белгия.


руски пазар


В статии на китайските медии се отбелязва, че освен леки автомобили, доставките на трактори и камиони за Руската федерация също са се увеличили значително, но точни данни не се посочват.

Генералният секретар на Асоциацията на пътническия транспорт на Поднебесната държава прогнозира, че тази година всички западни, японски и корейски марки най-накрая ще напуснат Русия, а Китай бързо ще запълни празнините в доставките. Изводите си направете сами…


0 от 500
  • #3
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Люб ( преди 1 година )
    Запада да лапат мухи, най вече Германия
  • #2
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Като гледам колко нови коли Haval се карат в нашия град,а Тесла са само няколко бройки.
  • #1
    21 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Китайците удариха дюшеш с тази войн... пардон военна операция. За благодарност че си продават стоката на двойна цена, братушките им пращат газ и петрол на половин цена. Къде го има това, китайци да завладяват пазар не чрез подбиване на цените и почти дъмпинг, ами с надути цени?