IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo се връща към черното с XC60 Black Edition

Това ще бъде една от прощалните версии на модела с ДВГ

Шведският производител Volvo винаги е предлагал минималистична, изчистена концепция за дизайн. Сега обаче марката доказва, че може да стигне до крайности и представя XC60 Black Edition. Този вариант ще се предлага само за най-високо ниво на оборудване – Ultimate.


Volvo  XC60 Black Edition


Компактният SUV вече придобива мрачен, зловещ вид, който носи боята Onyx Black. Всички външни елементи са затъмнени, включително емблемите. Автомобилът е качена на 21-цолови алуминиеви джанти с двойни спици в цвят High Gloss Black.

Интериорът също е в стил Black Edition. Volvo поставя черна тапицерия вътре, за да съответства на цвета на седалките Charcoal. Клиентите могат да избират вентилирана кожа Nappa или комбинация от кожа Nappa, изкуствена кожа и текстил.


Volvo XC60 Black Edition


Кристалният бутон Orrefors отново има място в автомобила, за даде допълнително първокласно усещане, както и мрежестите алуминиеви инкрустации. Шофьорът ще може да се възползва от наличието на 12,3-инчов дисплей на мултимедийна система с вграден Google.

Пакетът Black Edition ще се предлага за модификациите B5 AWD и Recharge T8. B5 AWD разполага с 48-волтова мека хибридна технология и се задвижва от 2,0-литров четирицилиндров двигател, който осигурява 250 к.с. и 350 Нм въртящ момент. Recharge T8 разчита на същия 2,0-литров двигател, интегриран в Plug-in хибрид, работещ заедно с електрически мотор за комбинирана мощност от 455 к.с. и 709 Нм.


Volvo  XC60 Black Edition


Скоростната кутия е 8-степенен автомат, а задвижването е към двете оси. Ускорението от 0 до 100 км/ч при по-мощния вариант отнема 4,5 секунди. Литиево-йонната батерия с капацитет 18,8 кВт/ч осигурява електрически пробег от 60 км, а максималната скорост, както и при останалите модели на Volvo, е ограничена на 180 км/ч. Шведският производител прие този подход, за да намали тежките наранявани и смъртните случаи при инциденти на пътя.

Volvo XC60 Black Edition ще се появи на пазара през 2024 г. Това вероятно ще бъде една от последните версии на модела с ДВГ, тъй като се очаква през 2026 г. да излезе следващата генерация на шведския SUV. Тя обаче ще бъде с изцяло електрическо задвижване.


Още снимки на специалната версия на XC60 - вижте в галерията:


0 от 500