IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо цветът на едно и също масло може да се различава

В запечатана туба консумативът изкарва до 5 години

Понякога шофьорите, когато избират моторно масло, забелязват, че един и същ тип моторна смазка може да има различен цветиви нюанс. Например, това е туба по-тъмно, а налятото от варел има по-светъл цвят. 


масло


Първо да ви напомним за безопасния избор на този най-важен консуматив. Що се отнася до пакетираните продукто, по-добре е да ги закупите или в големи бензиностанции на известни марки, или в специализирани магазини с реноме. В малките магазини не трябва да обръщате внимание на промоции с отстъпки или на стоки, продавани явно под себестойността си. Те определено се опитват да ви продадат фалшификат.

Що се отнася до маслото от варел, препоръчваме сервизи, на които гражданите доверяват втомобилите си. Тези сервизи може да купуват масло във варели, но те държат на реномето си и имат проверени доставчици. В крайна сметка, в случай на проблеми с двигателя, сервизът би следвало да поеме отговорност.

Сега нека поговорим за цвета. Може да се различава по няколко причини. Например поради неправилно съхранение. В запечатана туба консумативът "живее" 5 години. Това важи и за варелите, но когато те бъдат отворени, тогава започва процесът на окисление, тъй като кислородът веднага влиза в контакт с продукта.


масло


В резултат съдържанието потъмнява и експлоатационният живот се скъсява. Ето защо не препоръчваме да спестявате пари и въобще не препоръчваме да се налива масло от варели. Както не е препоръчително доливането на масло, седяло дълго време в багажника в отворена туба. Това е аварийно захранване само в случай на силен харч на масло. За следващата пълна смяна е по-добре да закупите нова смазка.

Истински проблем е, ако в отворения варел или туба попадне влага. Такава „течност“ не бива да се сипва в захранващия блок, тъй като се образува емулсия и дебелината на филма върху триещите се части е твърде тънка. По-лошо, ако на дъното се появи черна утайка. Това означава, че съставът вече е загубил повечето от защитните си свойства.

Следващата причина е промяна в производствената технология. Да кажем, че производителят е променил доставчика на добавки или е направил промяна в така наречената база. Това придава различна  "цветност". Не трябва да се страхувате. По-добре е да запомните цифровия код, поставен върху тубата, и да проверите продукта за автентичност чрез официалния уебсайт на производителя.


0 от 500