IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jeep продължава да намалява дизелите в гамата си

Американската марка ще остави двигателите с тежко гориво в миналото

Американският производител Jeep започна да приема предварителни поръчки за най-новите дизелови автомобили. Ръководителят на северноамериканския офис на компанията Джим Морисън заяви, че със специалната версия на Gladiator Rubicon FarOut марката Jeep се сбогува с EcoDiesel двигателите.


Jeep Gladiator


Ще бъдат произведени 1000 пикапа със специални декорации, като поръчки ще се приемат до края на септември и всички клиенти ще получат своите пикапи преди края на годината. От четвъртото тримесечие в САЩ няма да могат да се поръчват нови джипове с дизелов двигател.

Концернът Stellantis, чиято собственост е Jeep, последователно се отървава от дизеловите агрегати - първо Maserati загуби своите двигатели с тежко гориво, а миналата година двигателят V6 изчезна от гамата на Jeep Wrangler и пикапите RAM 1500.

Снимки на най-новия дизелов Jeep все още не са публикувани, но е известно, че „прощалният“ Gladiator ще се отличава с черен и червен кожен салон и стикери на крилата. Купувачите няма да плащат допълнително за тежкотоварни оси, 4.0:1 двустепенна трансферна кутия, 33-цолови гуми и стоманени брони. Както и досега, шестцилиндровият дизел ще развива 264 конски сили и 600 Нм въртящ момент. Осемстепенен автоматик и задвижване на четирите колела с блокаж на задния диференциал са задължителни за Rubicon.

Любопитното е, че в Европа дизеловият Gladiator изчезна от гамата само преди месец и половина. Започвайки от моделната година 2024, Jeep Gladiator ще се предлага в САЩ само в бензинов V6 Pentastar с атмосферно пълнене. Окончателното сбогуване с дизела не е далеч: докато двигателите с „тежко“ гориво остават в линиите на европейските кросоувъри, изглежда, че търговците на Jeep ще трябва да разчитат на електрифицирани и бензинови агрегати.


0 от 500