IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо винаги трябва да носите амонячен разтвор в колата си

Този евтин и ефективен почистващ препарат има редица приложения

Сега на рафтовете на специализираните автомагазини можете да намерите голям брой различни автохимикали, но старомодните методи си остават и надеждни, и доказани, и най-важното - евтини. Ето, например, един трик с разтвор на амоняк. Защо винаги трябва да го имате в колата, ви разказваме сега.


препарат


Течността със силно миришещото вещество се произвежда от фармацевтичната индустрия от много години. Амонякът, най-често в 10% разтвор, може да се купи за един лев във всяка аптека. Това е в пъти по-евтино от маркова автокозметика.

Използвайки разтвор на амоняк, можете да направите течност, която замества скъпите почистващи препарати за каросерията и за стъклата. За да направите това, измервате около 15 ml (с обикновена спринцовка) от лекарството и го изсипвате в 1.5-литрова бутилка с обикновена вода.

След това се нуждаете от препарат за миене на съдове: 2-3 милиграма са достатъчни. Добавяте го и към водата и разклащате добре съдържанието. Получавате бюджетната лятна течност за чистачки. В студа, разбира се, ще замръзне, но за август това е чудесен вариант.

Но е по-добре да го направите по описания начин: не трябва да изливате амоняк направо в казанчето - няма да има ефект. Между другото, страничните прозорци също могат да се измият с получения състав. Той отстранява мигновено малки замърсявания и прах. Купуването на "лятна течност за чистачки" се превръща в загуба на пари.

С помощта на самостоятелно приготвен разтвор се измиват и следи от насекоми. Но за тези цели е по-добре да го съхранявате в отделна бутилка. А вместо обикновена вода, можете да използвате газирана. Почистващият ефект ще бъде подсилен от газовите и калциевите мехурчета и цялата мръсотия ще изчезне. Като цяло по този начин можете да почистите не само стъклата, но и фаровете, и задните светлини. Този състав работи добре и върху ламарините.

Помните ли колко много мушици полепват по бронята и страничните огледала след последното ви по-дълго пътуване? Това е вредно за боята. Амонякът ще реши проблема - всичко, от което се нуждаете, е четка с плътен косъм. Амонякът също ще помогне, ако има следи сока, попаднал върху ламарината от различни дървета. Достатъчно е да напоите салфетка с него и да избършете замърсяванията. Вреда за лак и боя - няма.

А ако смесите половин шишенце амонячен разтвор с чаша топла вода и сложите лъжица сол в нея, ще получите отлично средство за отстраняване на петната от тапицерията. Нанасяте разтвора, да речем, върху следите от кафе и го оставяте да попие за 20 минути. След това лесно отстранявате остатъците с чиста кърпа и се наслаждавате на резултата.

0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Р ( преди 8 месеца )
    руzzки *** идете , знаете къде
  • #5
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Fury ( преди 8 месеца )
    Оригиналът: "И вместо простой воды использовать минералку. Чистящий эффект станет усиливаться за счет пузырьков газа и кальция, которые есть в шипучке вся грязь исчезнет на раз. Пише минерална вода, газирана, в която има калциеви йони!!!
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Fury ( преди 8 месеца )
    Цитат от статията: "Почистващият ефект ще бъде подсилен от газовите и калциевите мехурчета". Стига с тези калциеви мехурчета! Върнете се в 7 клас. Не превеждайте механично без мисъл!
  • #3
    11 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    След поредната статия от този вид се замислям за покупка на автомобил с по-голям багажник - да вмества всичко, което "винаги трябва да носим" и което "опитните шофьори винаги носят"...
  • #2
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    И защо вместо амоняк, *** и спринцовка, не си нося просто супер концентрирана течност за чистачки?
  • #1
    4 rate up comment 0 rate down comment
    само преди седмица ( преди 8 месеца )
    Да припомним от https://automedia.investor.bg/a/2-***/54136-zashto-opitni-shofyori-polivat-prednoto-staklo-s-gazirana-voda - "...Случва се водата, която се налива в съда за чистачките да се смесва с различни средства, предназначени за миене на съдове..." и "...В повечето случаи обаче способностите за миене на такъв самоделен препарат са повече от скромни...". Последно да забъркваме ли сами или не?