IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo 164 - непознатият предшественик на 240

Редкият модел е ранна версия на популярния 240 и има някои нетрадиционни дизайнерски елементи

Принципно в автомобилната индустрия числото 164 се свързва най-вече с добре известния седан на Alfa Romeo, който е флагман на италианската марка в края на 80-те и началото на 90-те години. Сравнително малко известен факт е, че модел със същото означение е имало и при шведите от Volvo, при това доста по-рано - в края на 60-те и началото на 70-те. Въпросният автомобил най-точно може да бъде описан като много ранна версия на превърналата се в бестселър серия 240.


Volvo 164


Всъщност моделните серии 140 и 160 имат изключително интересен дизайн, защото изглеждат като някаква малко странна кръстоска между Jaguar XJ и Volvo 240. Въпросните модели никога не са били толкова емблематични за марката като по-ранния Amazon или пък като по-късния 240 и многобройните ъгловати модели след това. Което може би не е съвсем изненадващо, тъй като колата изглежда така, сякаш производителят е търсил собствената си идентичност и не е имал категорична посока, в която да развива стилистиката на своите автомобили.


Volvo 164


От друга страна обаче е интересно да се отбележи, че автомобилът има по-луксозен характер от по-скоро прагматичния си наследник. Това личи както от някои почти барокови елементи във външния дизайн, така и от изисканото интериорно обзавеждане. Примерът, показан на снимките, е с върховия за модела редови шестцилиндров бензинов двигател 3.0. Колата от обявата е произведена през 1971 г., която е годината на фейслифта.


Volvo 164


0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Класика ( преди 8 месеца )
    Боже каква кола!Днешните грозни.... Не бих осквернил думата кола с днешните трафопостове!!!!Ако се одреже цялата електроника,ако се отрежат прозорците пак да има панорамен поглед нормалния човек,ако се премахнат всички изчанчени фарове и стопове в грозни форми и се сложат нормални квадратни фарове и квадратни стопове,ако се премахнат всички смешни модни въздухозаборници и аспуси и се сложат старите прекрасни,старите великолепни решетки и дебелите кормила и пречещите ненужно средни панели- да
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Оки ( преди 8 месеца )
    Никога не съм се интересувал от този модел. Е , научих нещо ново.
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Еми стаа ( преди 8 месеца )
    По някаква причина коментара ми се постна тук. Не е към тази новина.
  • #2
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Еми стаа ( преди 8 месеца )
    Абе яко изглежда този бръмбар, но не мога да го нарека нещо конглокентно (за времето си)
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Много красив автомобил. Нещо между Ролс Ройс и Ягуар за по-бедни или работническата класа. Като финес и аристократизъм на дизайна за един масов автомобил векове пред германските марки от онова време.