IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Европа откриха още една заплаха от китайските коли

Достъпните азиатски модели могат да събират данни за шофьорите си и инфраструктурата

Няколко британски министри са изразили загриженост, че евтините китайски електрически автомобили, внесени в страната, могат да бъдат използвани за шпиониране, което включва събиране на данни за клиенти и пътна инфраструктура, съобщава Daily Mail.


шпионаж


Законът, въведен от бившия британски премиер Борис Джонсън, изисква от търговците на автомобил поне 22% от продажбите им от 2024 г. нататък да бъдат на електрически превозни средства. В същото дреме обаче това крие потенциални рискове за националната сигурност, тъй като инвазията на евтини електрически автомобили от Китай става все по-голяма, а притесненията са, че Пекин ще може да използва вносни превозни средства за събиране на огромно количество данни.

В момента Китай доминира световния пазар на електрически автомобили и е в състояние да произвежда евтини автомобили, защото контролира веригите за доставка на автомобилни компоненти и добива на суровини, необходими за производството на батерии. Само през последната година броят на новите електрически автомобили по пътищата на Обединеното кралство се е увеличил с 88%. През юли 2023 г. всяка минута е продаван един електрически автомобил и дялът на китайските производители непрекъснато расте. Ситуацията ще се влоши до 2030 г., когато Великобритания ще забрани напълно продажбата на нови автомобили с бензинови и дизелови двигатели.

Според експерти от Sino Auto Insights - консултантска фирма, която наблюдава китайската автомобилна индустрия, сензорите, използвани в електронни системи за подпомагане на шофьора, също могат да се използват за картографиране на зони, които „в грешни ръце“ могат да позволят на враждебните държави да картографират важни правителствени сгради или стратегически военни съоръжения.

„Всичко, свързано с Китай, е риск за сигурността. Китай прави всичко възможно, за да ни разбие. Те дори могат да се свържат с медийната система на автомобила и да чуят какво казвате. Събудете се, преди да е станало твърде късно!", категоричен е един от най-популярните политици във Великобритания - Дънкан Смит, цитиран от Daily Mail.


0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Пропов ( преди 7 месеца )
    А добрутру! Цялата тази сързаност на ел. колите е основната причина да ги налагат толкова упорито. Само че тази хитра схема не идва от Изток ами от Запад. Сами се набутваме в новото елетронно робство. Мързи те да караш, искаш да те вози автопилот, а ти да цъкаш по таблета в колата. А кой всъщност държи контрола върху автопилота, тоест колата - не знаеш, нали!
  • #7
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Принципно са прави, но е много по-добре да те следят китайци, отколкото европейци и американци, защото китайците ползват информацията за BigData, докато родните служби могат да ти стъжнят живота.
  • #6
    9 rate up comment 4 rate down comment
    До #4 ( преди 8 месеца )
    Тези които предпочиташ вече те следят през телефона , компютъра и самия интернет . Врявата която вдигат е че се притесняват и някой друг да не го прави. И ако си мислиш че тези те следят за твое добро - в грешка си.
  • #5
    15 rate up comment 10 rate down comment
    //// ( преди 8 месеца )
    #4 значи ако някой от сащ или ЕС ти контролира волана и те блъсне някъде, няма да те е яд, защото е демократично! Желязна логика!
  • #4
    15 rate up comment 10 rate down comment
    РУК ( преди 8 месеца )
    Абе коментиращите по-долу,наистина ли сте толкова залюпени,че не разбирате колко истина има в тия опасения?!?Праителствата грабнаха идеята за електрички,не заради екология или да ви е по-готино,а заради повечето възможности за контрол!Който не го осъзнава, да ходи да пасе люцерна и да блее!И все пак бих предпочел колата ми да се слуша и следи от САЩ или ЕС,то колкото от бесните китайски комунисти!Някак си мисълта,че някое китайче може да ми контролира волана,ускорението и спирането не ме кефи!
  • #3
    14 rate up comment 9 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 8 месеца )
    Не им е лесно на тия с менталните ограничения... лошото е, че тия с най-тежките форми са министри и въобще взимат решения за живота на милиони... това си е плашещо
  • #2
    17 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Хаха, не могат да ги спрът с цена и качество, сега ще ги изкарат заплаха за националната сигурност както направиха с Хуауей и Броудком.
  • #1
    17 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Изказват се все едно те не събират, всеки един сайт, браузър, търговец онлайн както и всички т.нар. "модерна търговия" които предлагат всякакви карти го правят единствено и само с цел събиране на данни и анализ да те прецакат на макс. Напарвете по-добри коли на нормална цена, ама вие знаете както ги правите за Китай и няма да имате проблем да продавате.