IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо тираджиите носят фаянсова плочка в камиона

Стандартните плочки не са подходящи, необходим е гранитогрес

Немалко български шофьори, особено онези, които управляват МПС още от времето на соца, товарят колите си с какви ли не ненужни неща. В багажните на техните автомобили можете да видите различни пособия, като чукове, брадви, балатум и дори второ резервно колело, което драстично намалява размера на товарния отсек. А какво да кажем за риболовните принадлежности. Повечето от тези неща са абсолютно ненужни, но има и такива, които могат да помогнат на водача в екстремна ситуация.


плоча


И то такива, които на пръв поглед са много необичайни. Например в салона можете да видите плочки за интериорна декорация. Обикновено тава плочка се поставя в джоба на шофьорската врата, тоест по-близо до вас. Освен това стандартните плочки не са подходящи, необходим е гранитогрес - много издръжлив изкуствен довършителен материал, който имитира естествен камък. 

Шофьорите на камиони с уважение наричат плочката "помощник" и много от тях винаги я вземат съ себе си на дълги пътувания. Благодарение на тази плочка "тираджията" получава практична  кухненска дъска: може да реже сирене, колбаси и други продукти. Ползата е, че при постоянна работа с нож на повърхността не се отделя част от плочата и съответно прах, който човек поглъща с храната.

Но не това е важното. Аморфно-кристалната структура на материала го прави по-здрав от стъклото. Достатъчно е дори с малко сила да ударите с ъгъла на плочката върху стъклена повърхност и тя веднага ще се разбие на парчета.

Това е важно, когато внезапно се случи инцидент, при който водачът не може да отвори вратата и да излезе от кабината, като например превозното средство да започне да потъва под вода, но има и много други ситуации, при които след инцидент, вратата не може да се отвори. А шофьорът в такива ситуации има само няколко минути, за да излезе от кабината. 

Счупването на странично стъкло с юмрук също не е толкова лесно. Най-вероятно опитите ще бъдат неуспешни дори за физически силни мъже. А да държите чук до вас е непрактично - заема много място, а фаянсовата плочка е компактна и дори по-ефективна.


0 от 500
  • #28
    4 rate up comment 0 rate down comment
    alexr ( преди 1 година )
    Статията е изсмукана от пръстите. Рязане на каквото и да е било срещу камък или керамична повърхност унищожава ножа. Не случайно най-тъпите ножове са в пицериите - там се реже срещу порцеланова чиния. За счупване на стъкло и то странично - ами купете си аварийно чукче. Леко, компактно, влиза във всяка ниша около шофьора. Доста масивна плоча гранитогрес си карам при "ненужните" според статията брадва и чук. Ролята на тази плочка е да я пъхна под крика, при мека почва.
  • #27
    30 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    По голяма глупост не бях чувал
  • #26
    7 rate up comment 2 rate down comment
    ВОДНИЯ ДУХ ( преди 1 година )
    Като я нагрееш става скара .
  • #25
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Иван ( преди 1 година )
    Интересно е
  • #24
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Maliii ( преди 1 година )
    Някой се е ударил рано сутрин,даже и втори колело може да има в багажника
  • #23
    14 rate up comment 2 rate down comment
    Г. Колев ( преди 1 година )
    По-голяма глупост не бях чувал ..... Верно сте жалки подобия на журналисти,ама виж ИНТРИГАНТИ по ви отива
  • #22
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Нося плочки всякакви ( преди 1 година )
    Веднъж товаря един камион с плочки и шофьора ми казва дай ми само една в кабината. Аз го питам - другите какво да ги правя. И той ми отвръща - раздай ги на другите след мен. По една на камион. Сега разбрах саможертвата му.
  • #21
    29 rate up comment 0 rate down comment
    Гоше ( преди 1 година )
    Май е време тоя сайт да се закрие по голяма глупост не бях чел скоро.....
  • #20
    11 rate up comment 6 rate down comment
    Румен ( преди 1 година )
    Тираджии не се оплаквайте,взимате по 3000заплата и на всичкото отгоре носите теракотени плочки в кабината!!!Ама аз знам защо?Щото стил ларж щото сте големи!! Еиии и аз исках да карам камион ама мама ме направи журналист и то не какъв?Ами посредствен.
  • #19
    26 rate up comment 4 rate down comment
    И така ( преди 1 година )
    Кой *** написа тази статия,карам Тир от 30години и такова нещо не съм виждал досега(опазил ме господ)абе тия журналисти малко ли теми има за какво да пишат?Пречат тировете а?Ами яденето което ядеш го носи Тир бе необразован многознайко.ако не са камионите ...а ще ми ядеш.Като влезеш в магазина искаш всичко да е прясно.Да ама като спрем тировете какво ще ядете?