IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мистър Бийн подкара водородна Toyota GR Yaris

Британският актьор отново обяви, че ДВГ имат бъдеще и не трябва да бъдат забранявани

Британският Роуън Аткинсън се появи на Фестивала на скоростта в Гудууд тази седмица, за да подкрепи алтернативните горива, като подкара специално подготвена Toyota GR Yaris H2. Познат от милиони като „Мистър Бийн“, Аткинсън е заклет фен на бързите коли и поддръжник на двигателя с вътрешно горене.


Toyota GR Yaris H2.


Toyota GR Yaris H2 Concept беше специално подготвен за събитието в Гудууд. Хот-хечът продължава да използва използва стандартния си 1,6-литров трицилиндров двигател с турбокомпресор, но системата за управление е променена, така че колата да работи с водород.

Това обаче е превозно средство с горивни клетки, тъй като използва водород, директно инжектиран в двигателя за вътрешно горене. Аткинсън, който притежава обикновен GR Yaris, смята, че задвижваният с водород хот-хеч е „невероятно забавен“. Той похвали Toyota и Формула 1, че работят за поддържане на двигателя с вътрешно горене жив чрез използване на чисти, алтернативни горива.

Toyota вече разработва прототип GR H2 Le Mans, който да се състезава с водородно гориво през 2026 г. Що се отнася до Формула 1, по същото време шампионатът ще премине към хибридни задвижвания, работещи с устойчиви горива.

Самият Аткинсън има диплома по електрическо и електронно инженерство. Въпреки това, той си остава критик на електромобилите, като наскоро публикува статия във вестник Guardian, в която обяви, че „се чувства измамен“. Актьорът насърчава компаниите да изследват алтернативни горива, включително водород, като начин за запазване на двигателя с вътрешно горене.

Това не означава, че Мистър Бийн напълно отхвърля идеята за електрически автомобили – не, той смята, че твърде тежките и прекалено скъпи литиево-йонни батерии, които се поставят на колите на ток, не са „екологичната панацея“, за каквато са обявени

Аткинсън има сериозна автомобилна колекция. Освен споменатият GR Yaris, той притежава или е притежавал по-рано McLaren F1, Lancia Delta Integrale HF и Acura NSX.


0 от 500