IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Руски хакери атакуваха чужди посолства през обява за продажба на BMW

От кибератаката са пострадали 22 общо 80 дипломатически представителства в Киев

BMW 5-Series несъмнено е подходящ вариант за автомобил на дипломат и от това се възползва руското разузнаване, което успя да хакне компютрите на 22 чуждестранни посолства в Киев. Съобщава се, че десетки дипломати са кликнали върху обявата за продажба на употребявано BMW, като по този начин са осигурили достъп на хакерите до личните им компютри, съобщава Reuters.


BMW


Нетрадиционният, но хитър акт на шпионаж започва с легитимна реклама за употребяван седан BMW 5-Series от поколението F10 от 2011 г., която е споделена по имейл от полски дипломат. Хакери от руското разузнаване се възползват от интереса, който рекламата предизвиква и вграждат в нея специален софтуер, благодарение на който проникват в компютъра на всеки, който разглежда рекламата.

Продавачът е получил няколко десетки обаждания за превозното средство, само за да разбере, че исканата от него сума за автомобила е намалена до 7500 евро, без самият той да знае. Оказва се, че това е направено от руските хакери с цел да се привлече по-голям интерес върху обявата. Зловредният софтуер е вграден в галерията със снимки на колата, като заразява компютъра на всеки, които кликне върху тях, за да ги разгледа.


BMW обява


Според компанията за киберсигурност Palo Alto Networks, хакерите са атакували поне 22 от 80-те чуждестранни посолства, разположени в Киев. Източникът на кибератаката е звеното ATP29, идентифицирано от американските и британските служби като част от руското външно разузнаване. Същата група наскоро проведе кампания срещу НАТО, ЕС и Африка, използвайки подобни цифрови инструменти и техники.

Продавачът на автомобила, който работи в полското Министерство на външните работи, не разкрива самоличността си, но потвърди, че автомобилът все още е наличен.12-годишният премиум-седан е оборудван с 2,0-литров турбодизел, съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия. Пробегът на колата е 266 000 км. След цялата тази бъркотия нейният собственик смята да я продаде в Полша, за да избегне допълнителни усложнения.


0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Пропов ( преди 9 месеца )
    Като как ще получа аз на имейла си обява за продажба на кола? Защо, кой я праща? Щом аз си задавам такива елементарни въпроси, то дипломатите, като по умни и обучени от мен и те ще си ги зададат. Тяхната кореспонденция е много по поверителна и деликатна, минават редовни инструкции за киберсигурност и със сигурност не са толкова наивни, колкото ги изкарват руските "служби". Па че и БМВ на над 200 хил. км купват само българските и съветски тарикати, не дипломати.
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    В случая вината на самия сайт за продажба, който е позволил това да се случи. А може и да е фейк новина.