IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо карането с отворен прозорец увеличава риска от рак?

По-добре използвайте климатик в горещото време, съветват лекари

През горещото лято е трудно се устоите на изкушението да се пътува в кола с отворени прозорци. Това обаче не е добър вариант, тъй като носи сериозни заплахи за здравето на хората в автомобила, предупреждават лекари.


задръстване


Според онколози, отвореният прозорец е опасен в летните месеци, особено когато превозното средство попадне в задръствания. Тогава шофьорът, освен кислород, вдишва цял куп вредни вещества, съдържащи се в отработените газове на съседните автомобили - въглероден оксид, въглеводороди, алдехиди, серен диоксид, сажди и бензапирен.

Натрупвайки се в тялото, тези вещества могат да провокират сериозни заболявания при човек. Повишава се рискът от онкологични заболявания, особено рак на белия дроб. Въздухът в градовете е много силно замърсен, а прозорецът, който е отворен при сериозен трафик, вместо чист въздух, доставя изгорели газове в купето на автомобила.

Лекарите предупреждават, че вдишването на изгорели газове също може да доведе до проблеми със сърдечно-съдовата система и да причини задух, световъртеж, ангина пекторис, както и да провокира развитието на миокарден инфаркт, атеросклероза и тромбоза. При постоянно вдишване на токсични вещества се развиват слабост, раздразнителност, нарушение на съня, както и дерматит и конюнктивит.

За да се избегнат подобни рискове за здравето, трябва да се използва климатика на автомобила. Той помага за намаляване на вредното въздействие на изгорелите газове върху тялото на водача, а повишената консумация на вода, горски плодове, плодове, зеленчуци, зелен чай намалява интоксикацията.


0 от 500
  • #12
    9 rate up comment 6 rate down comment
    До 11 ( преди 9 месеца )
    Всъщност онзи ден докато пишех само едно от мненията си минах покрай две Тесла модел y, като това е най-продаваният а в автомобил в света за тази година. Но щом казваш че не трябва да пишем за такива екзотики като най-продавания автомобил в света за кой модел да пишем? Ето ти едно видео и с него, в което правят реален тест заедно с BMW , затворени в балони в които са запалени димни гранати. Разбираш ли защо е най-продаваният модел youtu.be/d1TCHNBxmIs в BMW пушекът влезе в купето през вентилация
  • #11
    6 rate up comment 5 rate down comment
    До 7, 10 ( преди 9 месеца )
    Не ни интересува какво имали Тесла S или S класа щото такива имат 0.01%, ако е нещо което става за поне значителна част от колите тогава го спомени иначе не ни помага в случая на тези които нямаме коли по +100 000 евро..
  • #10
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Понеже мислите че се шегувам, те са наистина има бутон Bio weapon defense mode, което на български се превежда" режим за защита от биооръжия" при което въздуха в купето се филтрира до чистотата която е по стандарт за операционни зали и 99,9% от спорите и бактериите на всякакви вируси и вредни вещества биват филтрирани ето ви представянето на този филтър от преди седем години youtu.be/q800iL6AWJM или щом не сте чували за него, значи не съществува?
  • #9
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Скъсани боксерки ( преди 9 месеца )
    До четвъртия теслопитек: На Тесла консуматив е шофьора. Често тесличката иска да го убие....
  • #8
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    До 7.Само картечницата и липсва.Окачването не се ли чупи от двойното тегло?
  • #7
    6 rate up comment 9 rate down comment
    До 6 ( преди 9 месеца )
    Зависи от филтъра. Филтъра на Тесла модел s предпазва и от бойни отровни вещества, но не е хартиен! Не съм сигурен, но вероятно съдържа активен въглен. Буквално действа като противогаз. Този филтър, гумите, чистачкитеи течността за чистачките са единствените консумативи за този автомобил.
  • #6
    15 rate up comment 4 rate down comment
    Fury ( преди 9 месеца )
    Той, въздухът като преминава през хартиения филтър и климатика от него изчезват СО2, СО и азотните оксиди. Мамоооо, това да не ти е противогаз, ама и той не може да спре СО. Глупости на търкалца!
  • #5
    8 rate up comment 3 rate down comment
    До 4 ( преди 9 месеца )
    Ако си решил да мреш от рак кой ти пречи? Пуши и карай на отворен прозорец! И аз пуша, но гледам поне да не докарвам рак на останалите докато пуша, понеже с автомобила нямам много голям избор и избора е на останалите дали ще си затворят прозореца.
  • #4
    8 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Цигарите също са вредни,но над 50% от българите пушат и се тровят доброволно.Климатика в колата може да ти докара пневмония.
  • #3
    8 rate up comment 9 rate down comment
    q ( преди 9 месеца )
    Как така бе?Кви са тия джендърски пропаганди. Нали електромобилите замърсявали яко.