IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Учени откриха връзка между вредните емисии и рака на мозъка

Особено опасни са фините прахови частици от дизеловите автомобили

Учени откриха връзка между вредните емисии и рака на мозъка

Учени за първи път свързаха риска от развиване на рак на мозъза и замърсяването на въздуха от фини прахови частици, чийто основен източник за вредните емисии, отделяни от автомобилите. Те са най-много при превозните средства, работещи на дизелово гориво, съобщава списанието Epidemiology, като се позовава на изследване, направено от канадски лекари.

Медиците са категорични, че изследването на близо 2 млн. човека доказва за връзка между концентрацията на фини прахови частици и честота на разболяване от рак на мозъка. Това е първото подобно изследване, което разкрива наличието на зависимост между тези две неща.

Фините прахови частици имат размер под 100 нанометра, като са метални или въглеродни. Именно заради малките си размери те не само лесно се вдишват от хората, но и се натрупват в белите дробове, откъдето кръвта ги предава и а други органи. Те могат също така да попаднат в човешкия организъм чрез вдишване през носа, където съще се натрупват и са опасни най-вече за жителите на големите градове.

В случая, канадските учени са анализирали медицинските история на 1,9 млн. жители на двата най-големи мегаполиса в страната - Торонто и Монреал. За 15 години (2001-2016 г.) рак на мозък е открит при 1400 пациента. Изследването е показало, че нивото на замърсяване на въздуха е различно в отделните райони, като именно в тези, при които е най-високо, има и най-много случаи на заболяването. Отчетени са не само фините прахови частици, но и по-големите (с размер до 2,5 микрометра), както и нивата на отделяния от автомобилите азотния диоксид (NO2).

Снимка: Motor

0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Achtung ( преди 4 години )
    Напрактика са да постигнем по-икономични коли и по-малко CO2 създадохме повече канцерогенни елементи азотен окис и ФПЧ, които убиват директно, вместо да чакаме глобалното затопляне от CO2. При старите двигатели с многоточков инжекционн този проблем е минимален. Сега сме на път да направим още една грешка и при ел. колите, която пак ще ни струва скъпо. Най-бързия начин да помогнем на планетата е спиране на въглищните ТЕЦ в близките 10 години.
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Achtung ( преди 4 години )
    Краси в голямо изследване обхващащо последноте 15 години на територията на ЕС от белодробни заболявания са починали 8.6 млн пушачи и 9 млн непушачи. Като тези 8.6 млн пушачи са живяли в същата среда като починалите 9 милиона непушачи и е възможно голям дял от тях да си заминали по същата причина като непушачите. Отдвлянето на ФПЧ е основно при двигателите с директно впръскване, комън рейл, помпа дюза, FSI, THP и тн, както виждаш дори и при бензиновите се отделя огромно количество.
  • #5
    0 rate up comment 1 rate down comment
    krasy1968 ( преди 4 години )
    Гений,повтарям последно,че пушачите са в стотици пъти повече от тези 1400(при 50% пушачи и 30% заболели от тях е поне 300 000)и нищо не сравнявам,а мозък може и да нямам,обаче вина затова нямам!
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    казаха ти че ти няма опасност да се разболееш от подобна болест и спри да родиш мозъци като такъв явно нямаш. тръгнал да прави сравнение емисии на автомобили с тютюнопушене. в ред ли си изобщо. че и бил плащал на тези дето пушили за лечение. А на тези дето заболяват от изгорелите газове извънземните ли плащат
  • #3
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Краси ( преди 4 години )
    Бе пич,не правя никакви сравнения,простичко казвам ,че там е по голям проблема,а шума е по малко!Те си го причиняват,ама кой плаща после за лечението им,май всички балъци плащаме!
  • #2
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Пушачите си го причиняват сами, а в тозаи случай ти го причиняват други без да го искаш и без да имаш избор. Правиш ли разлика, като поднасяш толкова неадекватни сравнения? Хубавото при теб е поне, че от подобен рак никога няма да се разболееш...
  • #1
    5 rate up comment 5 rate down comment
    krasy ( преди 4 години )
    Под 1 % са болните,абсолютни глупости,защото при такъв процент случайноста е с огромен процент!При пушачите е над 30% рака на белия дроб,а гюрултията е много по малко!