IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Тази класика струва колкото 40 Ferrari Roma

Уникалното 250 GT SWB California Spider се продава от Sotheby's

Рекордните цени на класическите модели през 2023 вече предизвикват сериозно раздвижване и на големите търгове. Дълго пазени класики вече се предлагат за продажба, и последният пример е това изключително рядко Ferrari 250 GT SWB California Spider от 1960 година.
   
   
Ferrari 250 GT SWB California Spider
   
      
С дизайн на легендарния майстор Серджо Скалиети, това е една от само 56 произведени коли с къса база (SWB), и едната от общо двете, които са с двигател Tipo 128 - 2.9-литров V12, разработен от Джоакино Коломбо и развиващ 240 конски сили.
   
    
Ferrari 250 GT SWB California Spider
   
    
Серията California Spider е разработена от Ferrari по поръчка на американския дилър Джон фон Нойман и е замислена като комбинация от състезателен автомобил за пистата и елегантен кабриолет за каране по нормални пътища. Сред легендарните собственици на този модел са кинозвездата Джеймс Кобърн и режисьорът Роже Вадим. Но конкретната кола, 1883 GT, няма подобни знаменитости във визитката си. Тя е била собственост на трима италиански и, след това, на поредица от американски собственици. За сметка на това обаче има едно участие в знаменитото рали "Тарга Флорио" през 1963, където заема трето място. Всъщност това е единственото Ферари, стартирало в Тарга през тази година.
    
    
Ferrari 250 GT SWB California Spider
    
      
За времето си това е била една от най-бързите коли в света, ускорявайки от място до 100 км/ч за 6.1 секунди. Това е почти двойно по-бавно от съвременното Ferrari Roma. Но класическото 250 GT със сигурност ще бие наследника си, що се отнася до цената. Roma се продава за около 250,000 евро. Прогнозите са, че на търга на RM Sotheby's в Монтерей това 250 GT SWB California Spider ще надхвърли 10 милиона долара - или колкото 40 бройки от Roma.
"Този паметен модел е известен със своите успехи на пистата и несравнима елегантност", твърди продавачът. Търгът е през август.
   
       
Още снимки на уникалното Ferrari 250 GT SWB California Spider вижте в ГАЛЕРИЯТА:


   
    

0 от 500