IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Този "автомобил" струва... 1.4 милиона долара

Купчината ръждясали останки е всъщност едно от най-редките Ferrari в историята

Останки от катастрофирал и изгорял автомобил на почти 70 години - не звучи като най-привлекателната оферта. Но това, което виждате на снимката, ще излезе на големия търг на RM Sotheby's в Монтерей и прогнозите са да се продаде за... 1.4 милиона долара!
    
    
Ferrari 500 Mondial Pininfarina
    
     
Нещата стават по-логични, когато уточним, че останките са от изключително рядко Ferrari 500 Mondial Spider, произведено през 1954 година. С номер на шасито 0406, това е всъщност едва вторият произведен Mondial, и един от едва 13-те с каросерия от Pininfarina.
    
    
Ferrari 500 Mondial Pininfarina
    
        
500 Mondial е много интересна кола в историята на Ferrari, макар и пренебрегвана за сметка на машини като 250 GTO. В началото на 50-те Енцо Ферари забелязва, че все повече автомобили с 4-цилиндрови мотори започват да се опъват на неговите състезателни коли с V12 - просто защото при по-малките двигатели максималният въртящ момент идва при доста по-ниски обороти. Затова Ферари възлага на Аурелио Лампреди да разработи такъв агрегат и за него, с първоначален обем от 2.5 литра. 500 Mondial е оборудвана тъкмо с този агрегат.
    
     
Ferrari 500 Mondial Pininfarina
    
        
Когато е било ново, това Ferrari e вдигало от 0 до 100 км/ч за 5,9 секунди. Участвало е в състезания, включително Гран при на Имола в годината на своето производство. През 1958 автомобилът е бил откаран в САЩ, където е сменил няколко собственика и се е състезавал.
    
      
Ferrari 500 Mondial Pininfarina, Франко Кортезе
 Архивна снимка от участието на това Ferrari в Mille Miglia, с легендарния пилот Франко Кортезе зад волана
       
        
За съжаление в един момент Стенли Съридж, поредният собственик, решил да замени италианския двигател с американски V8, обичайна практика по онова време. След това автомобилът е катастрофирал и обгорял, и досега се съхранява в това състояние. Оригиналният двигател за жалост е загубен, но останките от колата се продават в комплект с друг двигател от Mondial от същата епоха.
    
     
Ferrari 500 Mondial Pininfarina
Друг екземпляр от 500 Mondial Pininfarina, с не толкова славна история, се продаде през 2021 за 2.127 млн. долара
   
        
В момента това Ferrari се продава от компания RM Sotheby's. „Това е изключително рядък модел и има колекционери на марката, за които да имат такова, е еднократен шанс в живота“, казва изпълнителният директор Роб Майърс.

Търгът за изгорялото Ferrari ще бъде през август в Монтерей, Калифорния.
   
      


   
    

 

0 от 500
  • #14
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Некой си ( преди 9 месеца )
    Страшни разбирачи, еййййййБорбата не е за ламарините.Борбата е за онези малки табелки с номера и буквички, които се слагат по каросерията и двигателя.Ламарините ще ги сменят, то е ясно, но табелките са безценни.
  • #13
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Свирено ( преди 9 месеца )
    Скъпа купчина боклуук, и 5 лв не давам за тези останки. Така или иначе трябва да се построява от нулата.
  • #12
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Ътт N.2 ( преди 9 месеца )
    До 7 , Господ да ти даде да караш коли, каквито имам, нискочел още не ми бяха казвали, имам си мнение, че това е ексклузивно парче обгорял метал. Аз лично не бих дал толкова за такъв материален предмет, по-добре за някоя фондация или болница, ама това е моето виждане.
  • #11
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Нерезанов ( преди 9 месеца )
    Купчина старо желязо. Ало братята римляни го набарат, директно отива на вторични.
  • #10
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    "Нискочел ***, цялото време на света няма да ти стигне да проумееш защо!" Аз разполагам с цялото време на света, независимо дали ще разбера колко ценна е тази находка. Но ти не разполагаш с много време, затова Не губи време да ми се обясняваш ами грабвай 2 милиона от банковата сметка или ако нямаш толкова налични разпродай цялото си имущество, изтегли кредити и отивай да не изтървеш безценната реликва, която аз няма да оценя, но внуците и правнуците ти с удоволствие ще плащат кредита за нея.
  • #9
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    120 от мен
  • #8
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Асан Белкантото ( преди 9 месеца )
    Давам 100 лева за туй гюбре...
  • #7
    2 rate up comment 3 rate down comment
    До 2 ( преди 9 месеца )
    Нискочел ***, цялото време на света няма да ти стигне да проумееш защо!
  • #6
    4 rate up comment 3 rate down comment
    +1 ( преди 9 месеца )
    До #1, и както казва Полковника в "Усещане за жена", Ферари е като стойностна Жена, не всеки може да заслужи да го има..
  • #5
    6 rate up comment 3 rate down comment
    ... ( преди 9 месеца )
    tema interesna za kolekcioneri . ne e za vseki