IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW XM катастрофира при опит за атака на рекорда на Пайкс Пийк

Lamborghini Urus все още държи титлата, но германският SUV ще се пробва отново (ВИДЕО)

101-вото състезание за изкачването на Пайкс Пийк вече е история, като повечето от участници са доволни от представянето си. Условията бяха идеални, а трасето – достатъчно бързо, но BMW не успя да се възползва от ситуацията и да постигне целта си.



Германската марка атакува рекорда за преминаване на трасето със сериен със своя XM Label Red. Това е първият отделен M-автомобил, който се появява след M1 през 1981 г. В случая той се управляваше от пилота Мат Мълинс, който не пострада при инцидента, но машината му нямаше такъв късмет.

Въпреки многото камери по трасето не е ясно какво точно се е случило. От компанията също не разкриват причините за инцидента, но изразиха задоволство, че пилотът е невредим. И допълниха, че сега фокусът пазара върху повторна подготовка на автомобила, като новият опит за атака на рекорда ще бъде направен по-късно това лято.

Така, поне засега, Lamborghini Urus Performante все още е „кралят на хълма“ при SUV-моделите. През миналата година версията с 666 к.с. премина трасета с дължина 19,95 за 10 чинути и 32,06 секунди. За разлика от баварския SUV, който е хибрид, Urus не ползва електрическо задвижване, като именно то се очаква да даде сериозна помощ на XM, тъй като на подобна височина електромоторът би работил без проблеми, докато ДВГ със сигурност среща трудности заради разредения въздух.

Денят все пак не се оказа пълен провал за баварския производител. Един от ветераните в легендарното състезание – Рис Мълън, постигна личен рекорд за сериен автомобили, като изкачи върха с BMW M8 за 10 минути и 12 секунди.

Още няколко рекорда бяха записани по време на надпреварата. В категория Unlimited (без лимит) Робин Шут постигна 8 минути и 40 секунди. Лия Блок, дъщерята на загиналия легендарен пилот и каскадьор Кен Блок, премина трасето с неговото Hoonipigasus Porsche, без да се засича време. Преди година колата с Кен Блок зад волана получи повреда в двигателя по време на изкачването.


0 от 500
  • #6
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Пропов ( преди 10 месеца )
    Абре мушмурок. Урус е брат на Кайен и Бентяга, а те са синове на Туарег - образно казано. Та вярно е обидно да сравняваш БМВ с Ваген.
  • #5
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Да сравняваш БМВ с Ламбо е все едно да сравняваш Лом с Лондон!
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    до 3 ( преди 10 месеца )
    Теслата е първа в съкратената отсечка и прави малко под 7 мин, но на пълната е над 11 мин. Докато Урус-а прави 10:30 на пълната. И какво излиза 350 коня по-мощна, не страда от разредения въздух на високо и е по-бавна от СУВ
  • #3
    2 rate up comment 4 rate down comment
    до 1 ( преди 10 месеца )
    Тва да не е жена да свърши? Tesla Plaid на Unplugged Performance беше най-бързата кола преди 2 години. В момента същата кола с американската легенда Randy Robst зад волана атакува рекорда. Очакваме сайтовете пак да гръмнат с новината.
  • #2
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Какво BMW ще е, ако не катастрофира?
  • #1
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    На Теслата при опит за рекорда и свършила батерията.