IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen разкри как ще направи електромобил за под 20 000 евро

Хечбекът ID.1 трябва да се появи на пазара през следващите 5 години

Volkswagen работи с пълна пара с разработването на електрически хечбек ID.1, чиято цена ще бъде под 20 000 евро. Той трябва да излезе на пазара през следващите 5 години, като ще покаже, че автомобилните компании могат да произвеждат достъпни коли на ток.


VW ID.1


Новият електромобил ще бъде духовен наследник на градския e-Up, като ще предложи комбинация от компактни размери и основни технологии. Той ще бъде изграден на платформа, която ще се използва и за поне още два такива модела на „братските“ марки Cupra и Skoda. Бъдещият ID.1 ще се разположи под серийната версия на показания концептуален модел ID.2all, която VW ще предлага на стартова цена от 25 000 евро.

Според главния финансов директор на VW Group - Арно Антлиц, концернът вече може да си позволи да продава електромобил на подобна цена (25 000 евро), благодарение на появата на по-евтини материали за батерии, както и на опростени производствени методи.

„За момента сме уверени, че можем да постигнем тази ценова точка. Идват много иновации от техническа страна. Тази кола ще има първите собствени батерийни клетки от нашия завод във Валенсия. Освен това се забелязва и леко облекчение на разходите за суровини – цените на лития падат, на никела също. Вярвам, че първо ще успеем да постигнем цена от 25 000 евро, като при нея ще имаме приличен марж“, коментира Антлиц.

Финансовият директор на VW Group е убеден, че същото ще се случи, макар и на по-късен етап, с ID.1. Той не разкри други подробности за бъдещия най-евтин електромобил на концерна, но все пак посочи, че той ще има вътрешно пространство, подобно на това на VW Polo, а основна роля в разработката и развитието на нова платформа, на която ще бъде изграден, ще играе Skoda.


0 от 500
  • #17
    0 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 9 месеца )
    Ама нали тризнаците e-Up, шкодата и сеата струваха под 20000 евро и си се продаваха много добре? Какво стана сега?
  • #16
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    По принцип нищо не им пречи да пуснат ID3 за 20 000 евро, но тогава печалбата им ще е само 10 000 евро. Тия са егати и измамниците. Вчера гледах, че започват да продават BYD Dolphyn в Европа. И то на стартова цена от 25 000 евро. На шанхайския панаир представиха BYD Seagull, който е общо взето същата кола с цена за Китай 8000 долара. Дачия Спринг е 44 000 лв, но това е всъщност DongFeng EV EX1 Pro, който в Китай се продава за 7800 долара. Тъй че VW могат да направят много неща, ама надали.
  • #15
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Баварец ( преди 9 месеца )
    До #1: Уважаеми, май никога, не си докосвал електромобил личи си!Спринг се движи София-Пловдив-София без презареждане! Да, с движение до 90 км/ч, но го прави. Ако презаредиш в Пловдив, няма нужда от пазене на скоростта. Малката батерия е супер достатъчна за тази кола, а тя пести по 15-20 лева/ден в зони. Идея нямаш, май а?
  • #14
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До 13 ( преди 9 месеца )
    Аз не съм злостър но точно изброените от теб са от най-безсмислените при сегашните си цени освен ако няма субсидия но те са до време.. Иначе при следващия Спринг и при ИД1 по всяка вероятност ще е друго с много по-добра цена за характеристики особено ако има LFP батерия с дълъг живот
  • #13
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Хсххд ( преди 9 месеца )
    Бро..особено в нета, само злостъри коментират. Те и свестните хора, избягват да четат..предполагам, та за това се създава такова впечатление. Тук е анонимно, така че е благодатна почва за диви размисли. Поздрави за малкото смислени коментари! За мен vw up, dacia spring, електрическият смарт и може би zoe, са най-добрите електрички! Имат си ясна и точна цел.
  • #12
    8 rate up comment 1 rate down comment
    До 11 ( преди 9 месеца )
    И си казва "Малък народ но за сметка на това хем ***, хем злобен което е лоша комбинация" :D Принципно се шегувам щото си е повече до човека а не до етноса или родината му но има нещо вярно..
  • #11
    10 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    ханс е пенсионер на морето в България и разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини
  • #10
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Тези са скарани с най-важното за автомобила следващите 50 години, софтуера и ИИ предлагам им да се откажат сами от производството на коли и да го оставят на жълтите които са маняци на тема математика и програмиране, Ханс може да си ходи обратно на село!
  • #9
    4 rate up comment 10 rate down comment
    За тия пари ( преди 9 месеца )
    Пак бих предпочел за 10-20 бона нещо позапазено, на бензин и колкото издържи - толкова. Пак ще е повече от батерия на тролей.
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Разкрития!