IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

90% от българите определят себе си като „шофьор за пример“

Вижте колко трябва да е позволеният алкохол при шофиране според проучване, проведено у нас

Колко трябва да бъде допустимото количество алкохол в кръвта и изобщо трябва ли да има такова? Отговор на този въпрос дава ново проучване в България повод 15-ата годишнина на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“.

 

Алкохол при шофиране-2

 

В страните от ЕС е забранено управлението на МПС след употребата на алкохол или други вещества или медикаменти, които могат да повлияят на способността на шофиране. В различните държави обаче стойностите за позволеното варират. У нас допустимата граница е 0,5 промила, а концентрация в кръвта от 0,5 до 1,2 промила се квалифицира като административно нарушение.

Данните от проучването сочат, че повече от половината българи смятат, че допустимото количество алкохол при шофиране трябва да е 0,0 промила, а 20% са на мнение, че 0,2-0,5 е допустимо.

 

Алкохол при шофиране

 

Близо 84% от анкетираните определят шофирането след употреба на алкохол като причина за катастрофите. Сядането зад волана в нетрезво състояние е на второ място като посочена предпоставка за ПТП след нарушаването на правилата за движение, посочено от над 90% от анкетираните.

Според отговорите 76,4% от запитаните твърдят, че не консумират никакъв алкохол, когато са зад волана, близо 90% определят себе си като „шофьор за пример“, докато 43,5% твърдят, че са хора, които „спазват правилата за движение“.

Респондентите казват също, че избягват да се качват в колата на човек, за когото знаят, че е употребил алкохол, а 17% признават, че им се е случвало 1-2 пъти да се возят при водач на „едно питие“. Малко над 70% декларират, че предпочитат да оставят колата си, когато излизат и знаят, че ще употребяват алкохол.

 

 

0 от 500
  • #12
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Катастрофите след алкохол и наркотици не са чак толкова много, но получават широко отразяване в медиите и обществено внимание. Повечето простотии стават заради калпави коли и пътища, и *** дето трошат скоростни рекорди с 25 годишни аудита. Преди време се опитах да намеря статистика за броя на катастрофите на глава от населението без жертви, ама няма такива - има само с жертви и България води убедително. Но пак казвам, причината е в калпавите коли без системи за безопасност.
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    РУК ( преди 10 месеца )
    Поредното доказателство колко неадекватен в преценките си е целия ни народ!
  • #10
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Съгласен съм. Не пия, но за мен 0 промила е пълна, ненаучна простотия. Но 0,5 е много, поне за България, където шофьорите са недисциплинирани и знаят, че "от една-две бири няма да ме хване". Ако беше 0,2, 90% от тези щеше да ги е страх да пият и една.
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    шегувам се ( преди 10 месеца )
    винаги гаврътвам една 100 грамка водка , за да съм по-уверен преди да шофирам !ако карам 7 пъти през деня то ми се насабира една бутилка савой ....
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    до един промил позволено също при изпита за свидетелство да има управление на автомобил след употреба на алкохол защото водачите са неподготвени да управляват в такова състояние
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    останалите 10 процента са пешеходци
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Над 50% според моите наблюдения дори не знаят с коя част на автомобила се паркира напред сигурно и те се имат за пример, а за професионалистите от тях над 50% са за без книжка.
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Какво общо имат наркотичните вещества с 0 промила алкохол и кое лекарство за настинка дава положителен резултат за наркотици ? Знам, че има такива лекарства, но обикновено са по- сериозни, не аспирин и фервекс
  • #4
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    "Респондентите " - Това братовчеди на Десептиконите ли са?
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    "повече от половината българи смятат, че допустимото количество алкохол при шофиране трябва да е 0,0 промила" Това са същите калинки, заради които трябва да оспорвам в съда, предоставяйки лекарски рецепти и "писмено мнение от специалист", че лекарство за настинка, НЕ Е УПОТРЕБА НА НАРКОИЧНИ ВЕЩЕСТВА!!! Съжалявам - цял зима ги пия тези, иначе няма излизане от нас, а децата ми не могат, точно да чакат за такто, да се наболедува ...